The Kevin Costners – Pick Up The Parts
Door op 18 juli 2014

Band: The Kevin Costners
Album_title: Pick Up The Parts
Genre: Pop, indie
Release_date: 06/26/2014
Label: Excelsior
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3317006
Pick Up The Parts The Kevin Costners
3.5
3.5

Het vorige album van The Kevin Costners, Come On In, was alweer van 2008 dus wilde de band niet helemaal in de vergetelheid raken was het zaak met iets nieuws te komen. Zanger Bouke Zoete had succes als bandlid bij Happy Camper maar zijn eigen band bleef ondertussen gewoon actief. Pick Up The Parts is het resultaat van een lang proces van opnemen, schrappen, vergeten, afzeggen en mixen.

‘We hebben geprobeerd om de muziek te laten klinken als een warme omhelzing van een vriend die je al jaren niet meer gezien hebt. Het moest wel een vrolijk weerzien worden, met bier en zo, maar je moest toch meteen voelen dat er de afgelopen jaren heel wat water onder de brug is gestroomd’, aldus Zoete.

De plaat opent dan ook niet bepaald uitbundig met het pakkende maar relatief ingetogen Pick Up The Parts. Helmets rockt hierna meer en laat doeltreffend pianowerk alsmede zinnige teksten over onnodige angsten horen: ‘Aren’t we waisting our time being squared of what might just won’t be coming down’… ‘let’s take our helmets off’.

Hoewel het album over de gehele linie aantrekkelijk klinkt zijn er ook nummers aan te wijzen die ondanks een fijne aanzet toch niet helemaal tot bloei komen: I Need It You Know met zijn wederom lekkere piano-aandrijving, karakteristieke gitaarsolo en welgemikte break is klassieke (seventies-)pop maar mist net de klasse om de eredivisie van dat decennium naar de kroon te steken. Toch is deze track op zich prima. Lunatics opent hierna met spannend gitaarwerk maar lost de verwachtingen niet geheel in. Zo zijn er meer songs die prima klinken maar niet dwingend zijn, deels door het ontbreken van écht sterke melodieën.

Gelukkig zet zetten The Kevin Costners hier een aantal pareltjes tegenover. Never Knew roept dezelfde delicate en melancholieke sferen op als de muziek van Nick Drake. Afsluiter So Rock ’n Roll laat mooie harmonieën horen door in elkaar grijpende zang en piano. Bigger But Better is lekkere alternatieve pop: tegendraads, met noisy elektronica en een mooie tweede stem. Op de een of andere manier klinkt hier de Antwerpse connectie binnen de band door. What’s This All About is waarschijnlijk het beste nummer van de plaat: sterke hooks en een vrolijkstemmend basloopje. Graag veel op de radio deze zomer! En anders komt de band ‘m wel zelf brengen. Met vijf man op het podium zijn The Kevin Costners klaar voor de zomer.

Tracklisting Pick Up The Parts:

 1. Pick Up The Parts
 2. Helmets
 3. What’S This All About
 4. Bigger But Better
 5. I Need It, You Know
 6. Lunatics
 7. Never New
 8. Shufti Kite
 9. Pretty Summer Scented Hideaway
 10. Pretty Life
 11. So Rock ‘N Roll