The John-Pauls – Forget To Remember To Forget
Door op 27 mei 2017

Band: The John-Pauls
Album_title: Forget To Remember To Forget
Genre: indierock, alternative pop
Release_date: 05/05/2017
Label: Aagoo
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3684924
Forget To Remember To Forget The John-Pauls
3.5
3.5

The John-Pauls komen uit Austin, een stad met een gezond muziekklimaat. Dat blijkt eens te meer bij het beluisteren van het debuutalbum Forget To Remember To Forget (goede titel ook). Net als de Ramones hebben alle bandleden dezelfde achternaam (inderdaad, John-Paul) maar of men uit hetzelfde nest komt is niet helemaal duidelijk.

Met drie prettige, niet al te ambitieuze vocalisten in de gelederen en een lekker rafelig, wat monotoon geluid, past de band mooi in de traditie van die fijne 80’s/90’s-college/indierock die vooral in de VS, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland zoveel moois opleverde. Songs als Free Chains, en The House-Husband Stomp zijn hier fijne voorbeelden van. De band kan zoals gezegd meerdere vocalisten inzetten en dat geeft dit homogene album net wat extra variatie. Drumster Elizabeth is ontwapenend wankel op het lekker doorduwende Now Won en innemend op het lome maar absoluut rake Françoise Sagan.

Forget To Remember To Forget herbergt een ruime handvol ruwe diamanten die best zomers klinken maar ook weer niet zorgeloos en losbandig overkomen. Wat dat betreft slaan The John-Pauls vaak de juiste toon aan; toegankelijk maar ook eigenwijs en dwars. Het verhalende Backwards Disaster is een mooi voorbeeld, met die typische, stemmige en lage gitaarsound.

De band houdt het bewust simpel op dit debuut en dat is ook vaak genoeg. Hier en daar voegt men wat extra’s toe: op Oh Shit! levert Elizabeth een fijne tweede stem en op Chuck Yeager, een prettig monotone song met een lekkere cadans, laat de band wat pianoklanken toe. Veel gelaagder of ‘geproduceerder’ dan dat wordt het vaak niet en dat is ook geen probleem, al is de wat schelle, lo-fi-achtige afsluiter I Am A Songbird niet echt nodig. Hoe dan ook, The John-Pauls hebben een debuutplaat gemaakt die het verdient gehoord te worden.

Tracklisting Forget To Remember To Forget:

  1. Free Chains
  2. Françoise Sagan
  3. The House-Husband Stomp
  4. Now Won
  5. Oh Shit!
  6. Backwards Disaster
  7. Chuck Yeager
  8. Let’s Burn Down Westlike
  9. Sweeden
  10. I Am A Songbird