The Jezabels – Synthia
Door op 19 januari 2016

Band: The Jezabels
Album_title: Synthia
Release_date: 02/12/2016
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3500433
Synthia The Jezabels
4
4

Als The Jezabels na een handvol goed ontvangen ep’s in 2011 met een complete langspeler debuteren, ligt thuisland Australië definitief aan de voeten van de band. Prisoner wordt gelauwerd met de Australian Music Prize, als beste album dat dat jaar in het land verschijnt. Het immense Australië, 185 keer groter dan Nederland, maar met slechts vijf miljoen meer inwoners, gaat The Jezabels definitief omarmen met het verschijnen van Synthia.

Dat kan niet anders, want het album kent vrijwel geen zwakke momenten en dat geldt wel voor het in 2014 verschenen The Brink, dat niettemin, evenals Prisoner de tweede plaats bereikt in de Australische albumlijst. Met Synthia is de kans groot dat het hoogste podium een keer wordt beklommen.

Het kwartet The Jezabels, bestaande uit Hayley Mary (zang), Heather Shannon (keyboard), Nik Kaloper (drums) en Sam Lockwood (gitaar) heeft tien nummers op plaat gezet die ouderwets de jaren 80 ademen en links en rechts verwijzingen bevatten die ongegeneerd dicht bij liedjes uit dat tijdperk in de buurt komen. Zo is het intro van A Message From My Mothers Passed vrijwel identiek aan dat van Kim Wildes Kids In America. Het synthloopje tijdens het intro van het magistraal opgebouwde en heerlijk opzwepende Come Alive doet dan weer héél sterk denken aan dat uit het intro van Suffer Well, afkomstig van Depeche Modes Playing The Angel (2005). Niet voor niets een favoriete band van The Jezabels. Mary gooit in de song alle registers open en laat nog maar een keer horen welk een begenadigd zangeres ze is.

De wat dromerige openingstrack Stand & Deliver zou niet hebben misstaan op Before The Dawn Heals Us (2005) van M83. De Franse formatie, die ook al zo onbeschaamd put uit de jaren 80 van de vorige eeuw, het decennium waarin de synthesizer zo overduidelijk de dienst uitmaakt.

Synthia is al met al een filmische synthrockplaat, met enkele songs van een dermate hoog niveau dat het niet lang meer zal duren eer ook de rest van de wereld voor de bijl gaat.

The Jezabels staat vrijdag 18 maart in de Amsterdamse Melkweg.

Tracklisting Synthia:

  1. Stand And Deliver
  2. My Love Is My Disease
  3. Smile
  4. Unnatural
  5. A Message From My Mothers Passed
  6. Come Alive
  7. Pleasure Drive
  8. Flowers In The Attic
  9. If Ya Want Me
  10. Stamina