The Golden Earrings – Golden Years Of Dutch Pop Music
Door op 26 maart 2015

Band: The Golden Earrings
Album_title: The Golden Years Of Dutch Pop Mjsic
Release_date: 03/26/2015
Label: Universal
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 7213860
The Golden Years Of Dutch Pop Mjsic The Golden Earrings
3.5
3.5

Met de tweede worp heruitgaves in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music duikt platenmaatschappij Universal voor het eerst écht de jaren zeventig in. Goed, er is nog een deel gewijd aan ZZ & The Maskers, die het in 1969 na een reeks beat- en rock ‘n’ rollsingles voor gezien hielden, en het deel over The Golden Earrings bevat de sixtiesmuziek van die ene groep die nog altijd bestaat, maar pas in de 70s en 80s ver buiten Nederland beroemd werd. Maar bij The Sandy Coast loopt het in 1965 gestarte platenverhaal  toch echt door tot in 1988. En de twee laatste groepen die deel uitmaken van deze tweede lichting zijn voor eeuwig gelinkt aan The Seventies: Earth & Fire, gestart in 1969, ontbonden in ’83, met een nabrandertje in ‘89, en Kayak, dat start in 1972 en er een jaar of tien later mee ophoudt.

Van de vijf Nederpop-acts in de nieuwe worp zijn er vier min of meer aan elkaar gelinkt: Sandy Coast, Golden Earrings, Earth & Fire en Kayak.

Hoe ‘Dutch’ is The Golden Earring eigenlijk nog? Radar Love is in ’74 een echte hit geweest in de VS en in 1982 zal Twilight Zone dat voorbeeld volgen. Dat is echter niet de periode waarover het gaat op deze Golden Age Of Dutch Pop Music-dubbelaar. Die stopt in 1969, net voor de toetreding van drummer Cesar Zuiderwijk en de naamsverandering. The Golden Earrings hebben er dan al vier jaar aan de top van de Nederpop op zitten: twaalf hits in vier jaar tijd en vier goedverkochte albums bewijzen hun status. Net als The Sandy Coast maken ook The Earrings rond 1964 de overstap van instrumentaal werk, beinvloed door bands als The Shadows en de in Den Haag talrijk aanwezige ‘Indorockers’ naar meer eigen werk, beïnvloed door Beatles en Kinks. Ze gaat zich pas echt onderscheiden van de andere beatbands als eerste zanger Frans Krassenburg in 1967 wordt vervangen door Barry Hay. De in India geboren Hagenaar speelt vloeiend Engels, terwijl Haagse topbands als The Motions zich behelpen met een Engelse taalkennis waar tegenwoordig een brugklasser zich voor schaamt. De Earringsingles én de albumtracks krijgen dankzij Hay een internationale allure. Op de dubbelaar zijn alle hits te vinden, een enkele geflopte single, het fameuze reclameplaatje voor Coca-Cola en een royale keuze uit de vier albums van the Golden Earrings. Vooral de twee albums die de groep voor de naamsverandering al met Hay maakt, laten goed horen hoe de groep toegroeit naar het stevige geluid dat vanaf 1970 wordt omarmd. In de tijd van Electric Ladyland, Tommy en The White Album komen ook The Golden Earrings met een dubbelalbum: On The Double heeft de tand des tijds goed doorstaan. Van de negentien songs zijn er tien op deze compilatie te vinden, inclusief de single Just A Little Bit Of Piece In My Heart en de B-kant daarvan, Remember My Friend. Ook de psychedelica van het derde Earrings-album, Miracle Mirror uit ’68 staat nog goed overeind.

Tracklisting Golden Earrings: A & B Sides And More:

 1.  Please Go
 2.  Chunk Of Steel
 3.  That Day
 4. The Words I Need
 5. Lonely Every Day
 6. If You Leave Me
 7. Waiting For You
 8. Daddy Buy Me A Girl
 9. What You Gonna Tell
 10. Don’t Run Too Far
 11. Wings
 12. Things Go Better**
 13. Rum And Coca Cola**
 14. In My House
 15. Smoking Cigarettes
 16. Sound Of The Screaming Day
 17. She Won’t Come To Me
 18. Together We Live Together We Love
 19. I Wonder Preview Together We Live Together We Love?
 20. I’ve Just Lost Somebody
 21. The Truth About Arthur
 22. Dong Dong Diki Dong
 23. Wake Up Breakfast

 CD2:

 1. Just A Little Bit Of Peace In My Heart
 2. Remember My Friend
 3. Where Will I Be
 4. It’s Allright, But I Admit It Could Be Better
 5. Holy Witness
 6. No Need To Worry
 7. Lionel The Miser
 8. Gypsy Rhapsody
 9. Crystal Heaven
 10. Magnificient Magistral
 11. Must I Cry
 12. Song Of A Devil’s Servant
 13. Murdock 9-6182
 14. I’m A Running
 15. God Bless The Day
 16. Goodbye Mama
 17. Angelina
 18. Backbiting Baby
 19. The Grand Piano