The Crookes – Soapbox
Door op 15 mei 2014

Band: The Crookes
Album_title: Soapbox
Genre: indie, pop, indiepop
Release_date: 04/14/2014
Label: fierce panda
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soapbox The Crookes
3.5
3.5

The Crookes zijn een vaste waarde binnen de Britse indiepop aan het worden. Na het sterke debuut, de ep Dreams Of Another Day in 2010, volgden in vrij korte tijd twee albums. Deze langspelers konden de belofte van de ep niet helemaal inlossen maar waren toch nog steeds de moeite waard.

Met Soapbox komt de band uit Sheffield goed voor de dag. Opvallend is het wat stevigere geluid. The Crookes klinken wat robuuster en brutaler dan voorheen, al zijn de teksten nog steeds romantisch en niet gespeend van angst en zwaarmoedigheid. Nog steeds roept de band herinneringen op aan oude helden uit de jaren tachtig als The Smiths, Orange Juice, Lloyd Cole en Aztec Camera – zonder daar nu echt naar te klinken – maar aan dat rijtje kunnen we nu ook Arctic Monkeys toevoegen.

De single Play Dumb mag de plaat openen en met zijn straffe beat en pakkende riff wordt de deur direct wagenwijd opengegooid. Zanger George Waite windt er geen doekjes om en lijkt als twintiger al een midlife crisis te hebben. Don’t Put Your Faith In Me is muzikaal gezien wat lichtvoetiger maar met teksten als “I’m a magnet for bad luck” en “Don’t put your faith in me” wordt het natuurlijk nergens luchtig. Op het soms ronduit gejaagde Before The Night Falls klinken The Crookes behoorlijk urgent. Deze track blijft groeien en mondt uit in een vlammende finale.

Halverwege de plaat ruimt de band heel slim ruimte in voor een minimalistische pianoballad: Holy Innocents. Soapbox kwam grotendeels tot stand in een afgelegen oord in de bergen van Noord-Italië, dus het is ook niet meer dan logisch dat de heren in ieder geval één verstilde track op de plaat hebben gezet. Na deze pas op de plaats is het weer romantisch en gloedvol indierocken middels Outsiders. When You’re Fragile is een melodisch hoogtepuntje. Het beeld van the madman standing on his soapbox komt terug op de afsluitende titeltrack, een uptempo klapper die vergelijkbaar is met opener Play Dumb.

Met Soapbox laten The Crookes wederom horen een van de betere en meest consistente nieuwere Britse bands te zijn. Toch heeft de band zijn ‘klassieke’ album nog steeds niet gemaakt. Hopelijk lossen de heren op de volgende plaat de belofte in. Ondertussen draaien we die handvol hoogtepunten van dit derde album.

Tracklisting Soapbox:

  1. Play Dumb
  2. Don’t Put Your Faith In Me
  3. Echolalia
  4. Before The Night Falls
  5. Holy Innocents
  6. Outsiders
  7. When You’re Fragile
  8. Marcy
  9. Howl
  10. Soapbox