The Crookes – Chasing After Ghosts
Door op 04 april 2011

Band: The Crookes
Album_title: Chasing After Ghosts
Genre: pop, rock, Indie / Pop
Release_date: 03/21/2011
Label: fierce panda
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2890554
Chasing After Ghosts The Crookes
4
4

Met name in Engeland, maar ook in Nederland, werd reikhalzend uitgezien naar dit debuutalbum van The Crookes. De ep Dreams Of Another Day (2010) beloofde al het nodige en de optredens (zo’n 150, in het Verenigd Koninkrijk maar ook in Nederland en Duitsland) waren spraakmakend. De fijnbesnaarde gitaarpop van het kwartet uit Sheffield leidde bij de BBC al tot het predicaat ‘Kings of Romance’. Een open en atmosferische gitaarsound, invloeden van jaren tachtig-indiepop en een voorliefde voor de werken van D.H. Lawrence, Evelyn Waugh en Alan Sillitoe. Ja, de ingrediënten kloppen wel bij The Crookes.

Qua thematiek draait het bij de band vaak om de bleke realiteit versus fantasie en escapisme. De eenzaamheid van jongeren op de drempel naar volwassenheid; het ligt ten grondslag aan veel nummers van The Crookes.

Chasing After Ghosts is nog niet het briljante album waartoe de band in staat moet worden geacht. Goed is het echter wel. Sprankelende, heldere gitaarpop, voortgestuwd door energieke drums. Inderdaad, een beetje zoals The Smiths. Ook Woodentops, Housemartins en Aztec Camera hangen weer over dit album heen. Al te zwaar worden deze referenties echter nooit. The Crookes weten toch een eigen draai te geven aan de muziek. Dat levert ideeënrijke briljantjes op als Just Like Dreamers en pittige popparels als Chorus Of Fools.

Het was vorig jaar al duidelijk geworden: The Crookes zijn een ouderwetse, ambachtelijke Engelse band. Veel spelen, veel componeren, geen spierballenrock en effectbejag, maar integere bleekneuzen-indie. Klassieke singles heeft de band nog niet op zijn naam staan, al is Backstreet Lovers uit 2010 wel een kandidaat.

Chasing After Ghosts
bevat zeker het nodige moois en wie weet waar een aantal songs toe kunnen uitgroeien als een groter publiek er eenmaal lucht van heeft gekregen. Het intrigerend getitelde The Crookes Laundry Murder, 1922 boeit. Het verhalende By The Seine is prima pop en met City Of Lights wordt het album fraai en treffend afgesloten (..‘then she hears that northern soul and dances to 50’s rock’n'roll’..). Deze songs zijn illustratief voor het talent dat schuilt in de band. We kijken nu al uit naar de volgende plaat. En natuurlijk naar de optredens in mei.

Tracklisting Chasing After Ghosts:

 1. Godless Girl
 2. Chorus Of Fools
 3. Just Like Dreamers
 4. Bright Young Things
 5. The Crookes Laundry Murder, 1922
 6. Youth
 7. I Remember Moonlight
 8. Bloodshot Days
 9. Carnabetian Charms
 10. By The Seine
 11. City Of Lights