The Beatles – 1 / 1+
Door op 08 november 2015

Band: The Beatles
Album_title: 1 / 1+
Genre: Pop
Release_date: 11/06/2015
Label: Apple/EMI
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3454657
1 / 1+ The Beatles
4
4

Toen in 2009 de stereo- en de mono-boxsets van The Beatles verschenen was dit een monumentale gebeurtenis, vanwege het feit dat er sinds de introductie van de CD eindelijk eens fatsoenlijk naar de muziek van misschien wel de belangrijkste grondleggers van de popmuziek geluisterd kon worden. De CD-versies die al verkrijgbaar waren, klonken nergens naar en waren The Beatles totaal onwaardig. En alhoewel veel mensen genoegen nemen met een vaak ondermaatse geluidskwaliteit, waren beide boxen behoorlijk kostbare, maar zeker rendabele investeringen. Op meerdere fronten: de geluidskwaliteit, de afwerking en uiteraard de historische waarde van de muziek. En of er nu eindeloos geëmmerd werd over die krakende kruk van Ringo Starr of de onzinnige discussies of het nu mono of stereo moest zijn, er was weer een gespreksonderwerp voor bij het koffieapparaat.

Wie dacht dat na deze releaselawine de Beatles-liefhebbers en verzamelaars financieel rust werd gegund kwam echter bedrogen uit. Want EMI wist natuurlijk als geen ander dat onder de Beatlesfans voldoende financiële draagkracht aanwezig is en wie eenmaal aan het verzamelen geslagen is, maar moeilijk van deze verslaving af kan worden geholpen. Als het uit te brengen materiaal dan ook nog eens van slimme marketing wordt voorzien, dan wordt alweer sneller de beurs getrokken. En zo verscheen er in de periode 2009 – 2010 nog van alles en nog wat aan materiaal wat vooral al bekend was. Zoals de rode en blauwe verzamelaars, de 1-verzamelaar, een boxset met de Amerikaanse releases en natuurlijk de stereo- en monoboxen op vinyl. Wie het allemaal compleet wilde hebben was een kleine EUR 1.000 lichter getild door onze Apple/EMI-vrienden. Kostte wat, maar dan had je ook wat was ook hier het devies.

De bodem van alle rereleases lijkt nu echter bijna in zicht met de re-re-rerelease van 1, dat eigenlijk nog niet eens zó lang geleden is verschenen (2012). En om nu voor wéér een nieuwe remaster (dus niet de 2009-2012 versie) deze verzamelaar wederom aan te schaffen zal voor de meeste mensen een terechte stap te ver zijn. Dus dan moet er iets geboden worden wat er nog niet was, althans niet in de vorm zoals de platenmaatschappij dat voor ogen had. Had het geluid al een nieuwe vernislaag, nu is het de beurt om van al die nummer 1 hits ook het bijbehorend beeld af te stoffen en te voorzien van een stoer geluid. En zo geschiedde dus.

De basis van de 2015 versie van de meer dan 31 miljoen keer verkochte ultieme Beatles-verzamelaar is de combinatie van beeld en geluid. De meeste nadruk ligt dit keer dus vooral op de video’s van de 27 nummer 1 noteringen, die ook nog eens een keer worden gepresenteerd in allerlei verschillende geluidsformaten (PCM 2.0 stereo, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 + de hoge resolutie varianten op de blu-ray) en een extra disc met bonus videomateriaal, waarmee de meest uitgebreide set bestaat uit de 27 audio-uitvoeringen van de hoogst genoteerde Beatles-tracks, de 27 bijbehorende videoclips en nog eens 23 extra video’s met veel unieke beelden. Gerestaureerd in een 4K-scan en allerlei andere hi-tech verbeterbeeldbewerkingen. Bij elkaar is er meer dan 200 minuten materiaal te vinden in deze luxe boxset. Dat ook nog eens is voorzien van een alleraardigst boekwerkje van 124 pagina’s.

Over de nummers die op 1 zijn te vinden is al genoeg gezegd en hebben ze zonder uitzondering hun artistieke en historische waarde meer dan ruimschoots bewezen. En die nieuwe remaster klinkt meer dan bevredigend, maar dat klonken de vorige versies ook al, dus daarvoor hoeft niet nóg een keer de beurs worden getrokken.

Van de vele formaten (CD, DVD, BRD, CD/DVD, CD/BRD, CD/2DVD, CD/2BRD, 2xLP) is de meest interessante natuurlijk de meest uitgebreide, die meteen ook de duurste is. Er is er dus geen 2DVD of 2BRD verkrijgbaar, terwijl die versie eigenlijk het meest essentieel zou zijn voor de mensen die al verzuipen in de audioversies.

En voor de stevige prijs die voor de meest uitgebreide box wordt gevraagd is het vanzelfsprekend dat het geboden materiaal van topkwaliteit moet zijn. En dat is het ook. De CD klinkt weer iets anders dan de voorganger, maar zijn deze verschillen marginaal en is het vooral spijkers op laag water zoeken. Waar het natuurlijk bij deze release om gaat is het beeldmateriaal, dat de aankoop moet rechtvaardigen.

Op DVD 1 zijn alle 27 nummer 1 singles te vinden in een beeld-, maar ook geluidskwaliteit die de zoveelste aanschaf van 1 rechtvaardigt. Alhoewel het onnatuurlijk is om van een mono-versie opeens een surroundversie te fabrieken en meer geschiedvervalsing niet mogelijk is, is de 5.1 mix wel met respect gedaan. Hooguit om de luisteraar nóg meer het gevoel te geven ondergedompeld te worden in de tijdloze muziek van The Beatles, is zowel de Dolby Digital als het DTS-geluidsspoor, is het een functionele mix geworden. Anders dan wat George en Gilles Martin in 2006 met het Love-album hadden gedaan, dat één natte surrounddroom was en enkel was gemaakt voor dat effect. Dat is met 1+ nu dus radicaal anders.

Ook de beeldkwaliteit is onberispelijk. Alhoewel er in de meeste videoclips niet echt veel gebeurt en er vaak niet meer te zien is dan de Fab Four in de klassieke opstelling zijn er ook een aantal opvallende clips te vinden, waar wat meer wordt geëxperimenteerd en soms beelden bevat die uniek zijn. Plaatsend in de tijd van toen zijn sommige clips hun tijd dan ook ver vooruit en is het ook de creativiteit van de makers als de bedenkers ervan wat een genot is om naar te kijken. Tel daarbij op hoe de uiterlijke ontwikkeling van The Beatles tussen 1963 en 1969 heeft plaatsgevonden en er is met 1+ een meer dan multidimensionaal document gemaakt. Ook op de tweede DVD/BRD, die nog eens 23 clips telt zijn alleraardigste beelden te vinden. Er zijn dan ook geen favorieten aan te wijzen, net zo min als dat er goede en slechte tracks te vinden zijn op de CD-versie van deze verzamelaar.

1 en vooral 1+ is door de duidelijk aantoonbare meerwaarde het geld zeker waard en al zal de DVD/BRD niet dagelijks in de speler worden geschoven, het is echter zeker leuk om die beelden eens in de zoveel tijd nog eens op het scherm te toveren. In combinatie met de prima beeld- en geluidskwaliteit is vooral 1+ een aanwinst voor de collectie. Een hopelijk wordt 1 niet over een aantal jaren wéér opnieuw uitgebracht, want de attractiviteitsgrens is met deze boxset nu toch wel redelijk bereikt. Een behoorlijke cadeautip voor in de schoen. Of om aan jezelf cadeau te doen.

Tracklist The Beatles 1

CD + Bluray / CD + DVD

 1. Love Me Do
 2. From Me To You
 3. She Loves You
 4. I Want To Hold Your Hand
 5. Can’t Buy Me Love
 6. A Hard Day’s Night
 7. I Feel Fine
 8. Eight Days a Week
 9. Ticket To Ride
 10. Help!
 11. Yesterday
 12. Day Tripper
 13. We Can Work It Out
 14. Paperback Writer
 15. Yellow Submarine
 16. Eleanor Rigby
 17. Penny Lane
 18. All You Need Is Love
 19. Hello, Goodbye
 20. Lady Madonna
 21. Hey Jude
 22. Get Back
 23. The Ballad of John and Yoko
 24. Something
 25. Come Together
 26. Let It Be
 27. The Long and Winding Road
 28. Video Extra’s:

Paul McCartney audio commentary

 1. Penny Lane
 2. Hello, Goodbye
 3. Hey Jude
 4. Ringo Starr filmed introductions
 5. Penny Lane
 6. Hello, Goodbye
 7. Hey Jude
 8. Get Back

Ringo Starr filmed introductions

 1. Penny Lane
 2. Hello, Goodbye
 3. Hey Jude
 4. Get Back

Disc 2 Video (DVD / Blu-ray)

 1. Twist & Shout
 2. Baby It’s You
 3. Words Of Love
 4. Please Please Me
 5. I Feel Fine
 6. Day Tripper *
 7. Day Tripper *
 8. We Can Work It Out *
 9. Paperback Writer *
 10. Rain *
 11. Rain *
 12. Strawberry Fields Forever
 13. Within You Without You/Tomorrow Never Knows
 14. A Day In The Life
 15. Hello, Goodbye *
 16. Hello, Goodbye *
 17. Hey Bulldog
 18. Hey Jude *
 19. Revolution
 20. Get Back *
 21. Don’t Let Me Down
 22. Free As A Bird
 23. Real Love

* alternatieve versies

DISC 2 VIDEO EXTRA

Paul McCartney audio commentary: Strawberry Fields Forever