Taymir – Phosphene
Door op 07 november 2013

Band: Taymir
Album_title: Phosphene
Genre: Pop, rock
Release_date: 10/25/2013
Label: Homebass Records, Rough Trade
Rating: Drie sterren (3)
Phosphene Taymir
3
3

Zanger Bas Prins en bassist Quinten Meiresonne speelden eerder al samen in 60’s popband The Consolers, maar voordat ze “een soort 60’s gimmick zouden worden”, trokken ze (met een internationale platencontract in het vooruitzicht) de stekker eruit. Meiresonne kun je trouwens ook kennen van het écht jonge garagerocktrio All Missing Pieces. Op vijftienjarige leeftijd speelde de krullenbol met zijn broers op Noorderslag, vier jaar later is Taymir wat de klok slaat (broer Camiel speelt trouwens toetsen in Soul Sister Dance Revolution, een band waar Taymir – naast Di-rect – de komende weken het land mee rondtoert).

Terug naar de muziek. Phosphene is tien maanden na bandoprichting de wereld in geslingerd. Op dit debuut staan louter degelijke popliedjes met een gemiddelde lengte van twee minuten. Albumopener Aaaaah is catchy, dansbaar en blijft in je kop zitten, kortom een echte radiohit en dat verklaart ook wel de benoeming tot megahit door 3FM.

De rest van het album, met overigens nog veel meer “aaaaah’s”, klinkt vrolijk, zomers en soms Beatlesque (harmonieuze samenzang, het ontbreken van ingewikkelde gitaarpartijen en simpele maar doeltreffende melodieën) maar we horen eveneens bands als Franz Ferdinand, Arctic Monkeys of The Strokes.

Taymir is geschikt voor liefhebbers van makkelijk in het gehoor liggende aanstekelijke popmuziek die niet veel luisterbeurten vergt voordat het kwartje valt. Sterker nog: hoe leuk de muziek ook klinkt, erg spannend wordt het nergens en daarmee ligt snelle verveling op de loer. Alsjeblieft jongens, we horen nu dat jullie weten hoe je een goed popliedje schrijft, probeer net iets meer experiment erin te leggen op de volgende plaat.

Tracklisting Phosphene:

 1. Aaaaah
 2. She Goat
 3. All Of The Time
 4. Afternoon
 5. All We Know
 6. Melanie
 7. I Do I Do
 8. What Would You Say
 9. Good Times
 10. Taymir
 11. Spending My Time
 12. High Roads
 13. Jenny

 

Written in Music Nieuwsbrief