Suzanne Vega – Close-Up, Vol.2 (People And Places)
Door op 11 oktober 2010

Artiest: Suzanne Vega
Album_title: Close Up, Vol 2 (People and Places)
Genre: Pop
Release_date: 10/04/2010
Label: V2
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2817912
Close Up, Vol 2 (People and Places) Suzanne Vega
3.5
3.5

People And Places is de alternatieve titel van deel twee van het thematische en akoestische vierluik Close Up, waarbij Suzanne Vega put uit haar eigen songbook. Afgelopen jaar verscheen deel 1 Love Songs en in november en december worden deel drie en deel vier verwacht. Ik ken weinig zangeressen die zo goed en sfeervol verhalend kunnen schrijven als Suzanne Vega. Op People And Places laat Suzanne ons in een zeer rustieke, intieme setting opnieuw kennismaken met Luka, Calypso, een al dan niet herkend buurmeisje, een soldaat bij de Koningin, een dikke man en een dansend meisje, om de serie bekende nummers vervolgens af te sluiten met een ouderwets heerlijk etentje bij Tom. Er staat ook een fraai nieuw nummer op People And Places, het samen met Mark Linkous en Dangermouse geschreven slotstuk The Man Who Played God.

Haar woonplaats en thuisbasis New York is de grote inspiratiebron voor dit album, wat zich vooral vertaalt in een werkelijk prachtige versie van New York Is a Woman. Spontaan verliefd worden we op deze vrouw! Vanuit New York wordt muzikaal gereisd naar onder andere Engeland (In Liverpool) en naar de marktkramen van Avenue L in Newark, New Jersey, waar Portugese vrouwen komen kijken wat er verkocht wordt (Ironbound/ Fancy Poultry).

Door de vaak subtiele muzikale begeleiding en de loepzuivere productie lijkt het soms wel of de zangeres naast je in de woonkamer staat te zingen, hetgeen de intimiteit natuurlijk aanzienlijk vergroot. Close- Up, Vol.2 is goed in balans en kent met opener Luka, de spannende vertelling The Queen And The Soldier, In Liverpool en Tom’s Diner genoeg klassiekers om de vertrouwde Vega-fans aan te moedigen zich ook eens te verdiepen in haar minder bekende kwaliteitsongs. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook genieten van een mooie versie van Zephyr & I en Angel’s Doorway van haar laatste studioalbum Beauty And Crime uit 2007. Humor is ook aanwezig, getuige het spoken wordbeat-achtige Fat Man And Dancing Girl en het nummer Neighourhood Girls waarin een heel verhaal uit de doeken wordt gedaan over een buurmeisje dat uiteindelijk compleet iemand anders blijkt te zijn.

Hoewel er in 1998 al The Best of Suzanne Vega – Tired And True is verschenen en in 2003 het veertig nummers tellende Retrospective- The Best Of Suzanne Vega is uitgebracht, kunnen we toch met veel plezier vaststellen dat dit Close Up-project met deze unieke Strip-Down-aanpak toch weer een schitterend muzikaal hoofdstuk toevoegt aan het toch al zo roemrijke oeuvre van meesterschrijfster Suzanne Vega. Wij kijken reikhalzend uit naar deel drie en vier!

In november komt Suzanne Vega met haar Close Up tournee naar Europa en op vrijdag 5 november staat de zangeres in de Rabozaal (Melkweg) in Amsterdam.

Tracklisting Close-Up, Vol.2 (People And Places):

 1. Luka
 2. Zephyr & I
 3. New York Is A Woman
 4. In Liverpool
 5. Calypso
 6. Fat Man And Dancing Girl
 7. Untitled
 8. Rock In This Pocket (Song Of Davi)
 9. Angel’s Doorway
 10. Ironbound Fancy Poultry
 11. Neighborhood Girls
 12. Tom’s Diner
 13. The Man Who Played God