Suarez – L’Indécideur
Door op 14 januari 2011

Band: Suarez
Album_title: L'Indécideur
Genre: Pop, World/Pop
Release_date: 01/17/2011
Label: PIAS
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2842949
L'Indécideur Suarez
3.5
3.5

Ha, eindelijk weer eens wat Frans uit de speakers, een welkome verandering van spijs, opgediend door het Belgische Suarez. De samenstelling van de band is overigens ook niet alledaags: 3 broers die van origine uit Madagaskar komen en een Belg met Spaans-Italiaanse wortels. De broers dragen de familienaam N’Java, de Belg heet voluit Marc Pinilla-D’Ignazio. Dat zou een bijzonder eloquente bandnaam hebben opgeleverd, ware het niet dat het viertal in 2007 koos voor Suarez.

De leuke, vlotte single On Attend bracht de groep in De wereld draait door en zanger Marc werd door Guuz Hoogaerts gevraagd voor een bijdrage aan de cd Gainsnord. Met meer dan 150 optredens achter de rug in België, Frankrijk, Nederland en Canada, begon Suarez aan de tweede cd.

Suarez strooit op het album L’Indécideur met aanstekelijke, soms zomerse songs in een akoestisch jasje, ondersteund door lekker ritmes. De invloeden van de Franse chanson-traditie domineren maar de ritmiek en de veelheid aan akoestische instrumenten laten al snel horen dat hier een internationaal georiënteerd gezelschap aan het werk is.

Opener en single L’Indécideur is een zwoele popsong – bijna easy tune – met gitaarwerk dat  J.J. Cale in herinnering roept. De andere singles op de plaat zijn Quest-ce Que J’Aime Ça, waar Afrikaanse zang opduikt en Porque Te Vas, een breekbaar en ingetogen hoogtepunt dat gevolgd wordt door het tijdloze chanson La Danse. T’Étais Comme opent met Afrikaanse zang en ontvouwt zich tot een intiem, stemmig en folky chanson.

Het luchtige, milde geluid van Suarez zorgt er wel voor dat een poppy nummer als Comme T’es Belle wel erg radiovriendelijk klinkt en op dat moment hoop je dat het kwartet de scherpere randjes niet uit het oog verliest. Gelukkig laat On S’en Fout verderop een wat scherper indiepopgeluid geluid horen.

Een prettige en bij vlagen erg sterke plaat, die in België al enige tijd uit is en in Nederland na het Eurosonic festival in de schappen komt. Als Suarez in de toekomst de juiste balans tussen zwoel en aangenaam en doorleefd en avontuurlijk weet te vinden, dan zou de band ooit weleens een klassieker kunnen afleveren.

Tracklisting L’Indécideur:

 1. L’Indécideur
 2. Le Temps De Voir
 3. Qu’est-ce Que J’aime ça
 4. T’Étais Comme
 5. Ta Différence
 6. Comme T’es Belle
 7. J’aurai Peut-être Pas Dû
 8. L’Ombre
 9. On S’en Fout
 10. Porque Te Vas
 11. La Danse
 12. Con De Toi