Stevie Nicks – In Your Dreams
Door op 22 mei 2011

Artiest: Stevie Nicks
Album_title: In Your Dreams
Genre: Pop
Release_date: 04/28/2011
Label: Reprise Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2910974
In Your Dreams Stevie Nicks
3.5
3.5

Tien jaar na haar vorige solo-album Trouble In Shangri-La is Stevie Nicks weer helemaal terug met In Your Dreams. Het album is geproduceerd door Dave Stewart (Eurythmics) en Glen Ballard (o.a. Alanis Morissette, Michael Jackson en Annie Lennox) en bewijst dat de bijna 63 jarige frontvrouw van Fleetwood Mac nog altijd genoeg noten op haar zang heeft om te kunnen overtuigen.

In Your Dreams trapt af met de nieuwe single Secret Love, een nieuwe bewerking van een demo/outtake die ze al in 1976 opnam. Het is een aardige opener die meteen laat horen dat haar unieke stemgeluid nog niets aan kracht en finesse heeft ingeboet en de tand des tijds glorierijk heeft doorstaan. For What It’s Worth kent een eenvoudige, doch pakkende melodielijn en geeft zijn schoonheid pas na enkele luisterbeurten prijs. De eerste drie seconden van de titelsong In Your Dreams denk je het intro van de populaire TV-serie Friends te herkennen maar al vrij snel ontpopt zich een degelijke uptempo track die doet denken aan de laatste albums van Fleetwood Mac.

Het vijftal nummers dat volgt vormt het muzikale hart van het album en weet het niveau van het album naar een hoger niveau te tillen. Te beginnen met het duister- en dreigend klinkende Wide Sargasso Sea, dat door haar spanningsboog blijft intrigeren. New Orleans is een fraaie ode en steun in de rug aan deze door een natuurramp getroffen stad en haar inwoners en Moonlight (A Vampire’s Dream) is een prima, goed opgebouwde song met veel zeggingskracht. Annabel Lee, geïnspireerd door het gelijknamige en allerlaatste gedicht van de Amerikaanse schrijver Edgar Allen Poe, behoort zelfs tot de beste nummers uit het solo-repertoire van Stevie Nicks, het zit uitstekend in elkaar en overtuigt vanaf de eerste seconden tot aan het krachtige slotakkoord. Soldiers Angel tenslotte wilde in eerste instantie niet vlotten in de opnamen met Dave Stewart. Omdat Stevie dit nummer toch dolgraag op het album wilde hebben heeft ze de hulp ingeroepen van niemand minder dan Lindsey Buckingham, die dit vrij minimalistisch opgebouwde nummer duidelijk een extra zet in de goede richting geeft.

Na deze prachtsongs zakt de plaat helaas toch iets in. Everybody Loves You en You May Be The One zijn van een beduidend minder niveau, Italian Summer krijgt door het fraaie strijkersarrangement en het zomerse gevoel dat het oproept het voordeel van de twijfel en de slottrack Cheaper Than Free, een duet met producer Dave Stewart (het nummer zal ook op zijn nieuwe soloalbum The Blackbird Diaries komen te staan), klinkt zelfs volkomen overbodig. Met teksten als “what’s faster than a fast car, a beating heart” en “what’s cheaper than free, you and me”, geloof ik best dat Stevie en Dave elkaar op creatief en ondersteunend niveau gevonden hebben, helaas levert dit een compleet spanningsloos nummer op. De stevige rocker Ghosts Are Gone, met krachtig gitaarwerk een het begin en het eind, is daarentegen weer uitstekend.

Samengevat is In Your Dreams een redelijk geslaagd nieuw album van Stevie Nicks, dat reikhalzend doet uitkijken naar een nieuw Fleetwood Mac album, naar verluidt in 2012. Eerst volgt in september het nieuwe soloalbum van Lindsey Buckingham. We wachten in spanning af!

Tracklisting In Your Dreams:

 1. Secret Love
 2. For What It’s Worth
 3. In Your Dreams
 4. Wide Sargasso Sea
 5. New Orleans
 6. Moonlight (A Vampire’s Dream)
 7. Annabel Lee
 8. Soldier’s Angel
 9. Everybody Loves You
 10. Ghosts Are Gone
 11. You May Be The One
 12. Italian Summer
 13. Cheaper Than Free (Featuring Dave Stewart)