Steve Winwood – Winwood Greatest Hits Live
Door op 29 augustus 2017

Artiest: Steve Winwood
Album_title: Winwood Greatest Hits LiVe
Genre: Pop
Release_date: 09/01/2017
Label: Wincraft Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3705771
Winwood Greatest Hits LiVe Steve Winwood
4
4

Steve Winwood is nog een teenager als hij samen met zijn oudere broer bassist Muff en drummer Pete York in de groep van  gitarist Spencer Davis figureert. In het R&B combo uit Birmingham trekt de Winwood het laken naar zich toe met opmerkelijke rauwe soulvolle zang en het pompend Hammondorgel. Oorspronkelijk met interpretaties van blues en stuff uit R&B. Het van Motown zangeres Brenda Holloway gekende Every Little Bit Hurts trekt de aandacht, de echte doorbraak van The Spencer Davis  Group komt er met Keep On Running een door Island baas aangeleverd nummer van zijn Jamaicaanse protegé Jackie Edwards evenals Somebody Help Me .Als Winwood ook met zijn eigen composities Gimme Some Lovin’ en I’m A Man scoort, stapt de jonge snaak, hij is nog geen achttien, uit The Spencer Davis Group.

Nieuwe muzikale experimenten lonken in Traffic, opgezet met gitarist Dave Mason, drummer Jim Capaldi en Chris Wood. Dat trio figureerde al in de ultieme Autumn’66-sessies van SDG. In de bloeiende psychedelische periode  experimenteert Winwood er driftig op los en de wisselwerking met de exotische percussie van Jim Capaldi, het blazerswerk van Wood en de bijdrage van Mason die zich naast gitarist als een getalenteerd componist manifesteert, levert een volstrekt unieke sound op. Na vier langspelers lijkt het Traffic avontuur over en Winwood vormt met Clapton, Ginger Baker en Rick Grech de ‘supergroep’ Blind Faith. Een kortstondige bevlieging, met de hulp van Wood en Capaldi herrijst Traffic tot in ’74 definitief het doek valt, hoewel twintig jaar later rijden Winwood en Capaldi nog even tandem op het onder de naam Traffic uitgebrachte Far From Home.

Er zijn uitstapjes naar Jazz met   Stomu Yamastha’s Go. In 1977 gaat Winwood solo, dat titelloze ’debuut’ blijft geel onterecht in de schaduw van het latere, populaire werk waarmee hij opnieuw in ‘the high life’verzeilt. Op de concerten vormen klassiekers uit de Spencer Davis periode en vooral het Traffic repertoire een essentieel onderdeel van de setlist, zo bewaar ik nog bijzonder fijne herinneringen aan Winwood’s passage in het Openluchttheater in Deurne.

Dat gevoel keert een beetje terug  bij het beluisteren van deze live dubbellaar, het zijn niet echt allemaal ‘Greatest Hits’, enkele succesvolle nummers uit zijn solocarrière ( While You See A Chance, Higher Love, Roll With It) even buiten beschouwing gelaten. De door Winwood eigenhandig uit zijn persoonlijke archieven gelichte selectie van 23 tracks vormt een bijzonder fraaie en gevarieerde bloemlezing  waarin alle aspecten van deze boeiende muzikant aanbod komen en Winwood als geniale componist en bevlogen instrumentalist op Hammond B3 en gitaar en bovenal een bijzonder invloedrijk zanger die na ruim een halve eeuw nog lang niet uitgezongen lijkt. Een essentiële aanvulling bij lijvige boxsets als Revolutions en het onovertroffen overzicht The Finer Things.

Tracklisting Greatest Hits Live:

CD1

 1. I’m A Man
 2. Them Changes
 3. Fly
 4. Can’t Find My Way Home
 5. Had To Cry Today
 6. Low Spark of High Heeled Boys
 7. Empty Pages
 8. Back In The High Life Again
 9. Higher Love
 10. Dear Mr Fantasy
 11. Gimme Some Lovin’

CD2:

 1. Rainmaker
 2. Pearly Queen
 3. Glad
 4. Why Can’t We Live Together
 5. 40,000 Headmen
 6. Walking In The Wind
 7. Medicated Goo
 8. John Barleycorn
 9. While You See A Chance
 10. Arc Of A Diver
 11. Freedom Overspill
 12. Roll With It

Written in Music Nieuwsbrief