×

Nieuws

15 maart 2010

Startjaren van Spandau Ballet volledig in kaart gebracht

Geschreven door: Dick Hovenga

Met het verschijnen van dubbele uitvoeringen van Journeys To Glory en Diamond zijn de eerste twee albums van het Britse Spandau Ballet ultiem vastgelegd.

Halverwege de jaren 70 formeerde Spandau Ballet maar pas aan het einde van dat decennium kreeg de band een basis toen naast songwriter en gitarist Gary Kemp ook zijn broer Martin de band versterkte. Vriend van de band Steve Bagger werd de manager en de onbetwiste aanjager van het succes van de band.

Met het opkomen van de zogenaamde New Romantics, een groep muzikanten die naast funky elektronische songs ook opvallende kleding droegen en soms make-up ophadden, vond de band twijfelend haar muzikale weg. Op het eerste album Journeys To Glory (’81), een album dat tien dagen na de opname reeds werd uitgebracht, zocht de band nog naar een muzikale kleur. De songs waren nog te vlak en de zang van leadzanger Tony Hadley nog te onvast. Toch bracht het album in de vorm van To Cut A Long Story Short al een hitsingle voort. Musclebound bleek daarnaast al snel een live lieveling.

Op het tweede album Diamond (’82) kreeg de muziek van de band al wat meer contouren. De eerste funky single Chant No.1 bleek een grote hit en thuisland Engeland hielp het album al snel aan een gouden status. Het album werd, net als het eerste album, geproduceerd door electro legende Richard James Burgess die naast de productie ook alle singles voor de eerste twee album remixte. Het was echter topproducer Trevor Horn (The Buggles, Frankie Goes To Hollywood, Seal) die met een remix van vierde single Instinction de band weer terug aan de top bracht nadat de tweede en derde single niet aan de verwachtingen hadden voldaan.

Met een van gitaar naar saxofoon geswitchte Steve Norman en producers Tony Swain en Steve Jolley vond de band op het derde album True (met de grote hitsingle Gold) in 1983 de weg naar grote populariteit. Het succes duurde met album als Parade (’84) en  Through The Barricades (’86) voort.

Extra’s: op beide Deluxe Edition-uitvoeringen staan, naast de reguliere albums in geremasterde versie, ook de 7 inch uitvoeringen van alle singles. Daarnaast zijn er alle remixen, zowel single als 12 inch, te vinden. Ook BBC sessies zijn bij beide albums bijgesloten. Vooral de BBC sessies die bij ‘Diamond’ zijn bijgesloten laten goed horen dat de band aan het groeien was als live band.