Spannend eerbetoon aan John Martyn
Door op 04 augustus 2011

Artiest: John Martyn
Genre: Roots

Onder de titel Johny Boy Would Love This!…a Tribute to John Martyn zal er op 19 september een eerbetoon aan de in 2009 overleden John Martyn verschijnen.

De Britse singer-songwriter John Martyn werd eind jaren 60 zowel op eigen kracht, als met zijn toenmalige vrouw Beverly, een van de vaandeldragers van de Britse folk. Zijn briljante gitaarspel en opmerkelijke stem maakten hem net zo opvallend als leeftijdgenoot Nick Drake. Toen hij begin jaren 70 de folk ging vermengen met invloeden uit de jazz en rock en met moderne productietechnieken ging stoeien, ging zijn rijke muzikale carrière pas echt van start. Veel van zijn albums uit de jaren 70, zoals Grace And Danger en One World, kunnen als meesterwerken worden omschreven. Hij vond in vakbroeders als Eric Clapton, Jimmy Page, Steve Winwood, Levon Helm (The Band) en Paul Weller grote fans.

Ook over de jaren 80 en 90 bleef Martyn zichzelf muzikaal opnieuw uitvinden en zijn publiek verbazen. Zijn gezondheid kreeg er hem uiteindelijk onder. Een verwaarloosde infectie aan zijn been leidde er in 2003 toe dat zijn rechterbeen moest worden geamputeerd. Ook daarna bleef hij tobben met zijn gezondheid. In 2009 overleed hij op de veel te jonge leeftijd van 60 jaar.

Johny Boy Would Love This!…a Tribute to John Martyn is de titel van het fraaie dubbelalbum dat op 19 september gaat verschijnen. Maar liefst dertig artiesten, waaronder Robert Smith (The Cure), Beck, Beth Orton, David Gray, Snow Patrol, Bombay Bicycle Club en The Swell Season werkten mee aan deze muzikale erfenis. Het is een bijzonder eerbetoon geworden met in songs een fraaie doorsnee van wat Martyn voor de muziekgeschiedenis betekend heeft.

** Tegelijk met dit prachtige eerbetoon verschijnt in Nederland op 19 september ook Martyns allerlaatste album Heaven And Earth. Hiermee komt zijn complete oeuvre op 26 studio albums. John overleed in januari 2009, tijdens de laatste opnamefase van Heaven And Earth waarna zijn vriend en producer Jim Tulio het album afgemaakte. Op de plaat horen we Johns vaste bandleden – Spencer Cozens (piano), Arron Ahmun (drums) en Alan Thompson (bas). Gastbijdrages zijn er van o.a. Phil Collins (die in verleden al vaker met Martyn speelde en tevens producer was van het album Glorious Fool), Garth Hudson (The Band) en Jim Weider.

Written in Music Nieuwsbrief