Sommerhus – Is There Such A Thing As Too Much Love?
Door op 18 februari 2016

Band: Sommerhus
Album_title: Is There Such A Thing As Too Much Love?
Genre: Pop
Release_date: 02/18/2016
Rating: Vier sterren (4)
Is There Such A Thing As Too Much Love? Sommerhus
4
4

De dertien songs op Is There Such A Thing As Too Much Love? nemen samen een dik halfuur in beslag. Peter Jessen en Vera Jessen Jührend uit Rotterdam zingen vooral in duet oorstrelend mooi. Op de plaat, de tweede van het duo Sommerhus, zingt niet alleen Vera, die vóór Sommerhus al twee albums onder haar eigen voornaam maakte, prachtige solopartijen. Ook Peter overtuigt als solozanger in Silver Lining.

Een belangrijke rol is bij Sommerhus weggelegd voor de muziek. Het nieuwe album bevat dan ook lange instrumentale passages, waarbij het wegdromen bijna als vanzelf gaat. De moerassen, de heide en de uitgestrekte velden van Mjols Berge, de hoge krijtrotsen in Møns Klint of de mini-woestijn van het kleine eiland Anholt. Peter op zijn contrabas en Vera op haar akoestische gitaar creëren de soundtrack van de verstilling die zo past bij het landschap van Denemarken. Want al zijn Peter en Vera zo Rotterdams als wat, Peter’s roots liggen in Denemarken. In Scandinavië staat ook het vakantiehuis van de familie Jessen, waar het duo het grootste deel van de nieuwe plaat heeft opgenomen. Niet voor niets tooien Vera en Peter, sinds ze platen als duo uitbrengen, zich met de naam Sommerhus (het Deense woord voor vakantiehuis). De afwerking van het album, en de opname van een deel van de vocalen vond plaats in Rotterdam onder leiding van Edwin Willemen. Wie opmerkt dat de drukke havenstad Rotterdam nogal sterk contrasteert met de verstilling in de Deense natuur, krijgt als reactie dat ook Rotterdam voldoende plekken kent waar het stedelijk gewoel ver weg is.

Tideless komt drie keer op het album voor, als gezongen openingstrack, als slotnummer en halverwege als ‘reprise’. De tweede en derde keer volstaan de gitaar, de contrabas, de percussie en woordloze vocalen. Het meest illustratieve nummer voor waar Sommerhus nu staat, is Nancy’s Wish, dat opbouwt naar een climax waarin Vera het woord Silence steeds luider zingt, tot het eindigt met een geschreeuwd SILENCE. Bij live optredens is de lakmoesproef hoe lang het gehoor zich na dit slotakkoord stil houdt. Niet zelden laat de ontlading wel een seconde of vijf op zich wachten.

Misschien nog wel belangrijker dan de gezongen passages en de muziek is de stilte in de muziek van Sommerhus. Op dit nieuwe album heeft het duo wat afstand genomen van de traditionele pop-songstructuren. Live spelen ze vier of vijf songs zonder onderbreking, zodat een concert van drie kwartier weliswaar twaalf songs kan bevatten, maar gevoelsmatig uit drie delen bestaat. Tegelijkertijd wordt in die songcycly de stilte omarmd. Maar dan wel de stilte van de ingehouden adem.

Tracklisting Is There Such A Thing As Too Much Love?:

 1. Tideless
 2. Dance Balance
 3. Lost For Words
 4. Ophelia
 5. Haunting
 6. Onder Birken I Silver Lining
 7. Tideless Reprise I
 8. Dreamer Street
 9. Nancy’s Wish
 10. Onder Birken II
 11. On Returning
 12. Is There Such A Thing As Too Much Love?
 13. Tideless Reprise II