Solomon Burke & De Dijk – Hold On Tight
Door op 08 oktober 2010

Band: Solomon Burke & De Dijk
Album_title: Hold On Tight
Genre: Blues/Pop/Soul
Release_date: 10/01/2010
Label: Universal Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2824554
Hold On Tight Solomon Burke & De Dijk
3.5
3.5

Op Brussel, het vorige album van De Dijk uit 2008, stond al een prachtig duet tussen zanger Huub van der Lubbe en de levende soullegende Solomon Burke, getiteld Het Moet En Het Zal (Enough Is Enough). De basis voor de door De Dijk gedroomde samenwerking was echter al op 5 juli 2007 gelegd, toen De Dijk de vraag voorgelegd kreeg of Solomon Burke bij het concert in De Heineken Music Hall een paar nummer mocht meezingen.

Tijdens dat concert zingt Solomon Burke onder muzikale begeleiding van De Dijk Don’t Give Up On Me en zijn grote hit Everybody Needs Somebody. De dag erna verzekert Solomon Burke dat hij samen met De Dijk een album wil opnemen. Ruim drie jaar later wordt de belofte volledig ingelost. Solomon Burke hield de afgelopen jaren contact en liet duidelijk merken dat hij echt die cd wil maken.

Het plan is om De Dijk nummers in het Engels te vertalen en deze door Solomon te laten zingen. Omdat eerdere eigen vertaalpogingen vaak op niets uitliepen werd Wouter Planteijdt gevraagd om de nummers te vertalen. Zijn gave om de nummers niet op papier uit te werken maar al zingend te vertalen in het Engels pakt goed uit en met een demo van zijn vertaling van het nummer Als ze er niet is overtuigt hij De Dijk en mag hij met andere songs aan de slag. Samen met Solomon Burke wordt een selectie gemaakt waarbij Solomon aangeeft nooit over de dood te zingen, waardoor vertalingen van Onderuit en Niemand In De Stad bij voorbaat afvallen. Ook Dansen Op De Vulkaan valt af omdat Solomon vindt dat De Dijk deze hit voor zichzelf dient te houden. De Dijk geeft aan absoluut geen kerstliedjes te willen zingen.

My Rose Saved From The Street (Mijn Van Straat Geredde Roos) is het eerste nummer dat wordt opgenomen, gevolgd door Hold On Tight (Hou Me Vast), de titelsong van het nieuwe album. Hoewel Solomon er vaak in slaagt een eigen draai aan de nummers te geven, is het lastig (zeker voor De Dijk-fans) om niet constant de zo kenmerkende stem van Huub van der Lubbe in gedachten terug te horen. De rol van Huub is bewust gewijzigd van zanger in producer en begeleider van Solomon. Die keuze valt te billijken want Solomon heeft natuurlijk een prachtige, rauwe stem die moeilijk te evenaren valt. Maar een duet tussen Huub en Solomon had zeker niet misstaan op het album.

In de uptempo nummers What A Woman (Wat Een Vrouw), met Jools Holland op piano en I Gotta Be With You (Ik Kan Het Niet Alleen) krijgt en neemt Solomon alle ruimte om vocaal te excelleren en te overtuigen. Maar ook de fraaie ballads Seventh Heaven (Zevende Hemel), Don’t Despair (Wanhoop Niet) en More Beauty (Mooier Dan Nu) blijken uitstekend te passen bij Solomon Burke. Hoogtepunt van het album is echter niet een vertaling maar een heel nieuw nummer, Text Me, geschreven door Solomon Burke (tekst) en JB Meijers (muziek). Alles klopt aan dit gedreven en passievolle, voortstuwende nummer: de heerlijke blazers (Roland Brunt en Peter van Soest), de swingende melodielijn en de stem van de soulmeester.

Solomon Burke en De Dijk blijken op Hold On Tight een goed werkende muzikale tandem, een toonbeeld van werk-en levenslust en een ode aan de liefde voor de muziek. Tot slot grote complimenten voor het prima vertaalwerk van Wouter Planteijdt, die in elke vertaling de kern en het hart van het nummer weet te behouden. Ik hoop dat deze unieke samenwerking zowel Solomon Burke als De Dijk heeft geïnspireerd om, ook los van elkaar, mooie nieuwe dingen te blijven maken. Deze droom van De Dijk is in ieder geval uitgekomen, op naar het waarmaken van de volgende droom!

Op 10 oktober vernamen wij helaas het bericht dat Solomon Burke is overleden. We zijn er stil van…

Tracklisting Hold On Tight:

 1. Hold On Tight
 2. My Rose Saved From The Street
 3. What A Woman
 4. No One
 5. More Beauty
 6. I Gotta Be With You
 7. Seventh Heaven
 8. Good For Nothing
 9. Text Me
 10. Don’t Despair
 11. The Bend
 12. Perfect Song