Signe Tollefsen – Baggage
Door op 23 januari 2011

Artiest: Signe Tollefsen
Album_title: Baggage
Genre: Pop, Americana
Release_date: 01/25/2011
Label: Cavalier Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2865507
Baggage Signe Tollefsen
3.5
3.5

Het is ‘maar’ een EP, maar wel één met een bijzondere verzameling nummers. Dat zijn ‘maar’ covers, maar wel op een erg bijzondere manier gebracht. En dan nog eens door iemand die -hoewel de naam anders doet vermoeden- Nederlands bloed heeft: Signe Tollefsen. 25 januari is de officiële release van haar album Baggage uit, een EP met zes covers van bekende nummers. Eigenlijk is het woord cover niet op zijn plek, het gaat om compleet eigen bewerkingen van de bestaande nummers.

Tollefsen is de dochter van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Het radioprogramma Theater Van Het Sentiment (Kro, Radio 2) had haar gevraagd om deel te nemen aan een tribute-uitzending. Iemand van de redactie had Tollefsen namelijk zien zingen met de Amerikaanse zangeres Alela Diane en was daar zeer van onder de indruk. De te coveren artiest werd Michael Jackson, het te zingen nummer werd Dirty Diana. En de reacties waren lovend. Nu zong Tollefsen als toegift wel vaker covers waar altijd erg positieve reacties op kwamen, vandaar dat het haar een goed idee leek om die maar eens samen op een cd te zetten.

Het resultaat is dus bijzonder. Dat gevoel bekruipt al bij het zien van de tracklisting, een mix van (op het eerste oog) willekeurige nummers die niets met elkaar gemeen hebben (op het tweede oog geldt dat trouwens nog steeds). Niet qua artiest, niet qua genre, niet qua thema. Wat dat betreft is de kans groot dat dit de enige cd is én blijft, waarop een combinatie te vinden is van al was het maar twee van deze nummers.

De samenhang zit ‘m dan ook vooral in de manier waarop Tollefsen ze brengt: op haar manier eigent ze zich de nummers toe. Met haar interpretatie en met haar mooie stem brengt ze die tot een mooie puurheid, tot een naaktheid en geeft ze de nummers een nieuwe intensiteit.

Baggage laat horen dat het voor geen enkele muzikant een straf is om gecoverd te worden door Signe Tollefsen. Sterker nog, je zou het graag willen, om verrast te worden door haar bijzondere eigen bewerking. Voor diegene die baalt dat het slechts zes nummers zijn, als het goed is komt zo rond april haar tweede, ‘volwaardige’ album uit. Van Signe Tollefsen zijn we dus nog niet af. Gelukkig maar!

Tracklisting Baggage:

  1. You Are My Sunshine (Jimmy Davis)
  2. No Thank You (The Woodwards)
  3. Glory Box (Portis Head)
  4. Dirty Diana (Michael Jackson)
  5. Down By The Water (P.J. Harvey)
  6. As The World Falls Down (David Bowie)