Shuggie Otis in de herontdekking
Door op 28 november 2012

Artiest: Shuggie Otis
Album_title: Here Comes Shuggie Otis
Genre: Pop
Label: Legacy/Sony

Nadat Luaka Bop, het platenlabel opgericht door David Byrne, in 2001 een heruitgave deed van het album Inspiration Information, het officiële derde en tevens laatste album van de Amerikaanse legende Shuggie Otis belandde de man eindelijk op het hoofdpodium van de muziekgeschiedenis. Zeer terecht!

Shuggie Otis begon zijn carrière al op 12-jarige leeftijd in de band van zijn vader, de R&B grootheid Johnny Otis. Na op zijn vijftiende (!!!) te hebben bijgedragen aan albums van onder meer Al Kooper (Kooper Session) en Frank Zappa (Hot Rats), verscheen in 1970 zijn fijne debuut Here Comes Shuggie (***1/2). Op het album werd hij bijgestaan door geweldige muzikanten zoals vader Johhny Otis, Leon Haywood en Wilton Felder en was een fijne verrassende mix van blues, funk, soul en 70ties pop. Niet alleen zijn songwriting skills maar zeker ook zijn gitaarwerk werd hemelhoog geprezen (BB King riep hem uit tot beste nieuwe gitarist!).

Met zijn tweede album Freedom Flight (****1/2), en vooral de hitsingle Strawberry Letter 23 werd zijn legacy gevormd. Nog meer divers en ambitieuzer dan het debuut, met de psychedelisch lang uitgesponnen instrumentale titeltrack en Strawberry Letter 23 als hoogtepunten. Die laatste song werd eind jaren zeventig een grote hit in de uitvoering van The Brothers Johnson, onder productionele leiding van Quincy Jones. Met het derde album Inspiration Information werd 3 jaar later wederom een meesterwerk uitgebracht. Volledig door hemzelf ingespeeld bevatte het album in het titelnummer een kleine hit maar net als Freedom Flight wist het album geen echt grote verkopen te halen.

Via Billy Preston werd Shuggie vervolgens gevraagd om bij The Rolling Stones op hun aankomende wereldtour tot de band toe te treden, iets wat hij weigerde. Ook het aanbod van Quincy Jones om samen een nieuw album op te nemen sloeg hij in de wind. Gedesillusioneerd liet hij vervolgens zijn platencontract met Epic ontbinden en verdween naar de achtergrond. Pas toen tracks van zijn laatste album in de jaren 90 in de acid jazz en rare groove golf werden herontdekt en Luakap Bop Inspiration Information opnieuw uitbracht kwam Shuggie weer optimaal in de belangstelling te staan.

Deze week verschijnen de twee eerste albums, Here Comes Shuggie en Freedom Flight eindelijk opnieuw. Origineel platenlabel Epic/Sony brengt ze nu opnieuw uit. Shuggie is zelfs weer gaan touren en hij zal op 29 november te zien zijn in de North Sea Jazz club in Amsterdam.

Tracklisting Here Comes Shuggie Otis:

 1. Oxford Gray
 2. Jennie Lee
 3. Bootie Cooler
 4. Knowing (That You Want Him)
 5. Funky Thithee
 6. Shuggie’s Boogie
 7. Hurricane
 8. Gospel Groove
 9. Baby, I Needed You
 10. The Hawks

Tracklisting Freedom Flight:

 1. Ice Cold Daydream
 2. Strawberry Letter 23
 3. Sweet Thang
 4. Me and My Woman
 5. Someone’s Always Singing
 6. Purple
 7. Freedom Flight