Select Captain – Off To Save The World
Door op 21 januari 2019

Band: Select Captain
Album_title: Off To Save The World
Genre: singersingwriter, pop, folk
Label: Soundchest Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Off To Save The World Select Captain
3.5
3.5

Het is ondertussen de derde langspeler van Select Captain, onder deze schuilnaam opereert Kristian Gaarskjaer. De vanuit Kopenhagen actieve singer-songwriter pendelde op zijn vorige werkstukken al uitgebreid tussen intimistisch werk en meer uitbundig popgetint werk. Voor Off To Save The World werkt hij nauw samen met enkele muzikanten die bovendien de instrumentatie verzorgen.

Asger Moller is prominent aanwezig, bij de helft van de tracks zorgde hij  voor de muzikale structuur en  werkt die in de studio  uitals multi-instrumentalist. Coming Home huppelt op een energieke ritmiek die de donkere diepe bariton van Gaarskjaer flankeert en ook Ordinary Greed is geschikt radiovoer. Stukken overtuigender klinkt de samenwerking met Moller in de slepende titeltrack en een sobere pianoballade zoals If I Should Go dat naar verluidt al bijzonder gretig opgepikt werd via spotify.

Halverwege passeert een duet met Soluna Samay , een zangeres die enkele jaren geleden door Denemarken werd uitgestuurd naar Oezbekistan voor Eurosong en hier eveneens als co-auteur vermeld wordt van Miles Apart. Het meer folkgetinte Highest Peak dat op de minder gebruikelijke combinatie van glockenspiel en melodica balanceert ,klinkt eveneens niet onverdienstelijk.

Het met opgewekt gefluit gelardeerde Straight No Chaser kwam tot stand met de hulp van Soren Vestergaard, die zet bovendien de muzikale lijn uit van het prachtige Out In Space And In Between dat in een ingetogen, breekbare sfeer baadt . Zo wordt de songcyclus even fraai afgesloten zoals hij begon met Fit, een bijzonder sfeervolle pianoballade die het verfijnde songwerk optimaal tot zijn recht laat komen.

Tracklisting Off To Save The World:

  1. Fit
  2. Off To Save The World
  3. Straight No Chaser
  4. Coming Home
  5. If I Should Go
  6. Miles Apart
  7. Ordinary Greed
  8. La-da-da
  9. Highest Peak
  10. Out In Space And In Between