Scarlet Mae – Scarlet Mae
Door op 20 februari 2014

Album_title: Scarlet Mae
Genre: Pop
Release_date: 02/21/2014
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3264161
Scarlet Mae
3.5
3.5

De Rotterdamse singer/songwriter Marije van Rijn begon ooit als klassiek pianiste aan het conservatorium in Rotterdam. De steeds bredere interesse in pop en jazz die ze daar opdeed, is goed te horen op het album dat ze heeft uitgebracht onder de naam Scarlet Mae. Dat is geen artiestennaam van Marije alleen, maar van een hele band, die naast haarzelf bestaat uit drie vaste muzikanten (twee gitaristen en een bassiste). Op het album Scarlet Mae wordt dit viertal bijgestaan door een blazers- en een strijkerssectie.

In de afgelopen weken is de single van het album, Direction South, al regelmatig gedraaid op ondermeer de publieke radiozenders Radio 1, Radio 2 en Radio 6. Dit nummer in charlestonstijl had zomaar op het repertoire van Caro Emerald kunnen staan, denk je bij eerste beluistering al. Dan blijkt dat pianist Daan Herweg, die met onder anderen Caro Emerald samenwerkt, een van de betrokkenen bij dit album is. Overigens schreef Marije van Rijn dit nummer in haar eentje. Albumopener The Radiator’s Broke is wel een samenwerking met Herweg, net als vijf andere tracks.

Een daarvan is Refill, dat Marije zingt in duet met Ruben Hein. Het gaat om een stel dat zich letterlijk en figuurlijk bij elkaar oplaadt na ´een zware dag´, een tijdsaanduiding die zowel letterlijk genomen kan worden als meer figuurlijk kan worden opgevat: een zware periode. Het opmerkelijk getitelde Story Of Dr. Parker’s Strange Ming Vase is losjes geïnspireerd op een gedicht van ToonTellegen, Porceleinen Vazen En Porceleinen Liefde. De eerste regel van Van Rijn’s song is er een letterlijke vertaling van, maar gaat daarna toch echt zijn eigen weg en gaat uiteindelijk over de muur die veel mensen optrekken in het contact met elkaar. Het is een voorbeeld van de nummers waarin Van Rijn zware thema’s verpakt in luchtig ogende titels.

Paul Willemsen, met wie Marije vier van de twaalf tracks schreef, werkte eerder met Beans & Fatback en Kris Berry. Willemsen staat wel vermeld als producer van het album. Beide medeschrijvers drukken zelf geen onevenredig groot stempel op hun werk met Van Rijn, in die zin nergens het gevoel ontstaat dat er zojuist een Willemsen- of een Herweg-song is begonnen: in alle gevallen blijft Marije van Rijn kennelijk de leidende partij.

Het album van Scarlet Mae is een voorbeeld van een plaat die kon verschijnen dankzij crowdfunding. Enkele grotere geldschieters staan met hun logo in het boekje vermeld. Zij kunnen met een gerust hart vaststellen dat ze hun centen in een waardevolle productie hebben gestoken.

Tracklisting Scarlet Mae:

 1. The Radiotor’s Broke
 2. Direction South
 3. Photograph
 4. Staring At Rhinos
 5. Morning Haze
 6. Story Of Dr. Parker’s Strange Ming Vase
 7. Cables And Beams
 8. Leave Me A Note
 9. Everybody’s A Poet
 10. Refill
 11. Sailor
 12. Harbour