Sam Roberts Band – Lo-Fantasy
Door op 04 maart 2014

Band: Sam Roberts Band
Album_title: Lo-Fantasy
Genre: rock, Poprock
Release_date: 02/11/2014
Label: Paper Bag Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3273059
Lo-Fantasy Sam Roberts Band
3.5
3.5

De Canadese indierocker Sam Roberts is in eigen land al tien jaar succesvol. Het vorige album Collider kwam uit in 2011 en was het eerste dat onder de naam Sam Roberts Band verscheen. Met de nieuwe plaat Lo-Fantasy lijkt Roberts zich niet alleen op de rockarena’s maar ook op de clubs te richten. Producer Youth – ex-Killing Joke en The Orb en bekend van zijn werk met onder meer Paul McCartney, The Verve, Futureheads en Beth Orton – geeft de band op dit nieuwe album een glossy geluid mee. Lo-Fantasy werd slechts in een paar weken tijd, middels een aantal marathonsessies in Montréal, opgenomen. Het is niet aan de plaat te horen; de productie klinkt bijzonder verzorgd.

Bij beluistering wordt al snel duidelijk dat de band – en producer Youth – duidelijk uit waren op een minder rockgeoriënteerd geluid. Opener Shapeshifters is aanstekelijke poprock voor de dansvloer. Het thema, sociaal verkeer en identiteit in de moderne tijd, komt vaker terug op Lo-Fantasy. Metal Skin, verderop, is een soort discopop die te omschrijven valt een mix van Pulp, Razorlight en Blondie. Hier zingt Roberts: “The world gets too predictable / Wanna shake my metal skin”. De single We’re All In This Together ligt nog wat meer in het verlengde van de muziek zoals de band die voorheen maakte, maar ook hier valt de glimmende productie op. De koerswijziging van de band lijkt goed uit te pakken, voor wie het wil horen.

Aan het einde van de plaat weten de composities van Roberts en consorten wat minder te overtuigen (Too Far) en sluipt er soms wat pathos in (Chasing The Light, Golden Hour), al trekt de ballad Never Enough het niveau weer omhoog. Gelukkig laat de band elders nog een paar keer horen puike songs te kunnen produceren en niet vies te zijn van de nodige variatie: Human Heat is een pittige mix van new wave en moderne indierock en Kid Icarus is punky pop die lekker meekan op de grotere (festival)podia. The Hands Of Love, halverwege het album, is sophisticated pop met een lekkere scheut Roxy Music. Hier, net als op een aantal eerdergenoemde tracks, laat de Sam Roberts Band horen zichzelf met verve opnieuw te kunnen uitvinden. Mede dankzij producer Youth, die de muziek van deze succesvolle Canadezen op dit album nieuw leven inblaast.

Tracklisting Lo-Fantasy:

 1. Shapeshifters
 2. We’re All In This Together
 3. Human Heat
 4. Metal Skin
 5. Angola
 6. The Hands Of Love
 7. Kid Icarus
 8. Too Far
 9. Never Enough
 10. Chasing The Light
 11. Golden Hour