Ruben Hein & friends in de Tolhuistuin
Door op 05 augustus 2011

Artiest: Ruben Hein
Genre: jazz, pop

Op vrijdag 12 augustus zal zanger/pianist Ruben Hein een bijzonder optreden gaan geven in de Tolhuistuin in Amsterdam. Hij heeft namelijk als gasten zijn muzikale vrienden Steye en de Amsterdamse rockband SEEKA uitgenodigd. De drie Nederlandse bands spelen elk één set en wisselen hun muziek uit met het publiek en elkaar.

Ruben Hein mag na het succesvol uitbrengen van zijn debuutalbum ‘Loose Fit’ (2010), op het prestigieuze Blue Note label optimale Nederlandse bekendheid genieten. Hij speelde de clubs en open podia in Nederland volledig plat en ook het buitenland begint te lonken. Pas nog zong hij zijn held Bill Withers toe in Carré. Zanger Steye en rockband SEEKA kent hij uit de muziekscene. Ze werkten samen met dezelfde producer en speelden in elkaars bands. Curator Ruben Hein koos voor deze avond artiesten uit die opkomend zijn “en die ik tof vind”. Hein: “Ik ben erg nieuwsgierig naar SEEKA, want ik ging helemaal uit m’n plaat bij hun vorige concert. En Steye is een ontzettend creatief interessant persoon die muziek op steeds op verschillende manieren benadert. Ik ben benieuwd naar wat hij nu weer voor muzikaal toverwerk gaat verrichten. De drie acts doen ieder hun eigen ding op het podium, maar het ligt zo ver uit elkaar dat het elkaar ook niet zo in de weg zit. We gaan met z’n allen muziek maken, en dat is het leukste wat er is.”

Steye maakt electronische muziek met invloeden uit pop, funk en jazz. Moeilijk te typeren, maar hij waagde zelf een poging met ‘soul, funk en pindakaas’. Steye is naar eigen zeggen een uitvinder die nieuwe soorten muziek probeert te maken door verschillende stijlen met elkaar te combineren. Steye: “SEEKA’s sound is best wel hard en rockend en Ruben Hein’s muziek is eerder stijlvol en met veel soul. Ik zit daar een beetje tussenin.” Steye bracht dit jaar zijn tweede album ‘Lovedrum’ uit.

Wat verwacht hij van het concert in de Tolhuistuin? “Verschillende muziekstijlen komen aan bod, maar het funkt allemaal”, aldus Steye.

De Amsterdamse rockband SEEKA maakt een mix van rock, electro en soul. Frontman Alvin Lewis, alias Shad-O-Seeka, omschrijft hun stijl als hip-rock. Lewis: “Wij zijn natuurlijk een rockband, maar wat we maken is uiteindelijk ‘gewoon muziek’ en dan maakt het mij niet zoveel uit in welk genre we worden ingedeeld. Als je het voelt dan voel je het. Met z’n drieën geven we alles op het podium. Ruben zien we regelmatig opduiken bij onze optredens. Laatst stond hij vooraan zichtbaar te genieten.” SEEKA was al supportact van N.E.R.D. en Living Colour, en brengt dit jaar een debuutalbum uit.

Het optreden begint om 19.00 uur.