Roy Orbison – Mystery Girl (deluxe edition)
Door op 13 juni 2014

Artiest: Roy Orbison
Album_title: Mystery Girl (deluxe edition)
Genre: Pop
Label: Sony
Release_date_reissue: 05/15/2014
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3299733
Mystery Girl (deluxe edition) Roy Orbison
4.5
4.5

Wie het heeft over het klassieke werk van Roy Orbison, denkt in eerste instantie aan de grote hits van rond 1960: In Dreams, Only The Lonely, It’s Over en rond 1965 nog wat beat-geïnspireerde nummers als Lana en Pretty Woman.

Maar vlak voor zijn dood beleefde Orbison in 1989 een comeback die in eerste instantie vergelijkbaar is met de terugkeer vijf jaar eerder van leeftijdgenoten The Everly Brothers. Die kregen net als Roy hulp van jonge (re) bewonderaars. Bij hen waren dat Paul McCartney en Jeff Lynne, bij Roy ging het om Elvis Costello, U2, T-Bone Burnette en (opnieuw) Jeff Lynne.

Belangrijk verschil: The Everlys bleven ook na hun terugkeer toch vooral een acts van ‘vroeger’, ondanks de briljante McCartney-hit On The Wings Of A Nightingale, Roy, die in de jaren zeventig en tachtig muzikaal op het tweede plan had geopereerd, had in de drie jaar voor het album, vanaf 1985 alweer inspiratie gevonden voor een werkelijke terugkeer ‘aan het front’.

De ontmoeting met Jeff Lynne in 1985 en zijn opname in de Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame in 1987 (met een ontroerende speech van Bruce Springsteen) brachten de zaak in een stroomversnelling. In 1988, voor het eerst in zeven jaar weer onder contract bij een echte platenmaatschappij -Virgin in dit geval- ging Orbison tot de bodem. De ene na de andere fantastische track werd opgenomen. Behalve Jeff Lynne verschenen ook Tom Petty, die verderop in hetzelfde studiocomplex aan het opnamen was, Jeff’s en Roy’s goede vriend George Harrison en Bob Dylan, al twee decennia goede bekende van Harrison ten tonele. Het idee voor een ‘supergroep’ ontstond spontaan. Net zo spontaan werden de tien songs voor Traving Wilburys Vol. 1 opgenomen, zodat werd besloten dat die plaat eerst zou verschijnen. Het door Roy gezongen Handle With Care werd een hit in het najaar van 1988. Orbisons plaat zou daarna pas verschijnen. Dat gebeurde ook, maar Roy maakte de release van Mystery Girl niet meer mee.

Kort voor de release overleed hij in december 1988.

Het laatste werk dat Roy Orbison achterliet, behoort onbetwist tot het beste dat hij maakte. Dat was in 1989 al duidelijk, maar komt een kwart eeuw later nog meer aan de oppervlakte dankzij de Deluxe Edition van het album. Tien songs bevatte Mystery Girl. De titelsong (min of meer) is She’s A Mystery To Me, geschreven door Bono en The Edge, die toen nog tot de nieuwe lichting rockmuzikanten behoorden. Bono vertelt dat hij een keer in slaap was gevallen met de Orbison-song In Dreams op repeat. Toen hij wakker werd, had hij deze song in mijn hoofd, ervan uitgaand dat dat een Orbison-song was. Toen hij zich realiseerde dat het een nieuw nummer was, zette hij het meteen op papier. Het door Elvis Costello geschreven Comedians, dat muzikaal enigszins doet denken aan Orbison-classic Running Scared, is een ander hoogtepunt, net als het dramatische, typisch old-school-Orisonesque A Live So Beautiful.

De tien tracks van de originele LP zijn op de Deluxe Edition aangevuld met negen bonustracks. Dit zijn voornamelijk demoversies van de songs op het album. Het is vermakelijk om Bono tijdens de opnamen van She’s A Mystery To Me met Orbison te horen praten. Maar ook muzikaal zijn deze opnamen interessant, omdat het ongepolijste, ‘edgy’ karakter zeker niet nadelig is. Twee nummers zijn voor het publiek echt nieuw. The Way Is Love is een zeer persoonlijke Orbison-song die destijds helemaal niet voor commerciële release was bedoeld. Omdat de loop van de geschiedenis bepaalde dat van dit nummer ook maar één take kon worden opgenomen, op een cassettebandje in 1986, was het dit materiaal waarmee de nazaten van Roy aan de slag moesten. Ze riepen de hulp in van John Carter, de zoon van Roy’s levenslange vriend Johnny Cash en zelf goed bevriend van de drie kinderen van Orbison. Deze Orbison-Cash-familieproductie doet recht aan de hoge kwaliteit van de song. You Are My Love is een liefdesverklaring van Roy aan zijn vrouw en muze Barbara. Weinig meer dan een thuisopname voldoet het uitstekend als uitsmijter van dit geweldige album.

De negen tracks zijn overigens niet de enige bonus. Als ‘toetje’ is ook de DVD Mystery Girl Unraveled bijgevoegd, de inmiddels ook op de Nederlandse televisie vertoonde documentaire over de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere album.

Tracklisting Mystery Girl Deluxe :

CD:

 1. You Got It
 2. In The Real World
 3. Dream You
 4. A Love So Beautiful
 5. California Blue
 6. She’s A Mystery To me
 7. The Comedians
 8. The Only One
 9. Windsurfer
 10. Careless Heart
 11. The Way Is Love
 12. She’s A Mystery To Me (studio demo)
 13. Dream You (studio demo)
 14. The Only One (studio demo)
 15. The Comedians (studio demo)
 16. In The Real World (studio demo)
 17. California Blue (studio demo)
 18. Windsurfer (work tape demo)
 19. You Are My Love (work tape demo)

DVD :

 • Mystery Girl Unraveled