Rommelige maar amusante presentatie 80’s box
Door op 20 november 2011

Het was een koddige vertoning, de release van de cd- en dvd-box Het Testament van de Eighties tijdens de halfjaarlijkse Mega Platen & CD Beurs in de Utrechtse jaarbeurs. Met dank aan Henk Westbroek en een slapende geluidstechnicus. Maar het werd er uiteindelijk ook wel memorabel door.

Te midden van duizenden door bakken graaiende vinyl-, dan wel cd-verzamelaars werd zaterdag de 10 cd’s en 5 dvd’s tellende set Het Testament van de Eighties ten doop gehouden door Jan Douwe Kroeske, met optredens van Henk & Henk (Het Goede Doel) en Erik Mesie (Toontje Lager). En allemaal leken ze niet heel goed raad te weten met de inhoud van de box die ze presenteerden. Jan Douwe Kroeske – die de liner notes in de box heeft geschreven – begon zijn betoog met een uiteenzetting van de muzikale stijlen die in de jaren ’80 hoogtij vierden en stelde er vrij snel achteraan dat hij persoonlijk vooral van de wave muziek was. Muziek die behoorlijk ondervertegenwoordigd is op de set. Al is de inhoud zeer behoorlijk, met tracks van The Police, The Sugarhill Gang, Guns ‘n Roses, The Human League, Culture Club, Musical Youth, Robert Palmer, Bon Jovi, Sting, INXS, Bruce Springsteen, Neneh Cherry, Simply Red, Queen, Simple Minds, Sade, George Michael, Whitney Houston, Duran Duran, Dire Straits, Doe Maar, Het Goede Doel, Grace Jones, Abba, the Stranglers, The Cure en vele anderen, die een prima dwarsdoorsnede van het decennium geven.

Ook op de set Toontje Lager, wiens frontman Erik Mesie twee liedjes mocht zingen en vooraf werd hem gevraagd wat zijn hoogtepunt van de jaren ’80 was. ‘Toontje Lager’, zo stelde hij. Om er vervolgens aan toe te voegen dat hij eigenlijk pas nu weer een beetje durft te luisteren naar de muziek uit die periode. Toen hij zijn hit Zo Veel Te Doen inzette, werd er voorzichtig meegeklapt door het langzaam toestromende publiek. De aanwezige geluidsman lette niet zo heel erg op, want na afloop liet hij het bandje waarmee Mesie in het land optreedt klakkeloos doorlopen en zodoende kwamen de eerste tonen van Lente In Twente uit de speakers terwijl dat toch echt de hit Stiekem Gedanst had moeten zijn. Als een olifant in een porseleinkast denderde vervolgens Henk Westbroek het podium op, samen met Henk Temming om ook een drietal hits van Het Goede Doel ten gehore te brengen. Temming bleef wat timide naast de raaskallende Westbroek, die verkondigde dat ook zijn hoogtepunt van de jaren ’80 Toontje Lager was geweest, dat hij vond dat er te weinig herinnerd wordt over de situatie in Schotland in die jaren en vervolgens met de box in de hand tussen het zingen door uitgebreid en cynisch commentaar ging staan geven op de artiesten op de set. De geluidsman ondertussen was nog steeds niet wakker. Na een uitviering van Gijzelaar die bijna stand up comedy was, zette hij Vriendschap op het verkeerde punt in (waardoor Henk en Henk verkeerd invielen en het weer opnieuw moest) en toen Westbroek een mooi bruggetje maakte naar hit België, vergat hij prompt dat nummer in te starten. Hiermee werd de geluidstechnicus de antiheld van de dag.

testament van de 80s_3d_15cd boxHet is wat vreemd dat Universal Music er voor heeft gekozen om juist deze set op de beurs ten doop te houden. De afgelopen weken verschenen bij hen de prachtige cd-sets van U2 (Achtung Baby), The Who (Quadrophenia) en The Rolling Stones (Some Girls) en je zou eggen dat die titels meer aanspreken bij de doelgroep van een Mega Platen & CD Beurs dan een box over de jaren ’80. Maar goed, de eerdere sets (over de Sixties en Seventies) waren ook al behoorlijk succesvol, die wie weet. Ze gingen naast het podium in relatief grote getale over de toonbank. Als overzicht van een decennium is de box dan ook erg aardig. Natuurlijk, compleet wordt het nooit, maar muzikaal is de dwarsdoorsnede (zie boven) meer dan in orde, visueel is het op de vijf dvd’s ook een prima weerslag. Van niet-muzikale items (Wubbo Ockels in de Space Shuttle, de Heineken Ontvierong) tot de muzikale mijlpalen als Live Aid, de introductie van de cd en de moord op John Lennon, aangevuld met videoclips van onder meer Hall & Oates, John Parr, Pet Shop Boys, Fleetwood Mac, Los Lobos, The Pasadenas, Paul Simon, Kayak, Michel Sardou, George Benson, Madness, Doe Maar, Dr.Hook, Ray Parker Jr. en Stevie Wonder. Prima verzamelsetje nostalgie. Daar doet een wel erg rommelige (en desalniettemin uiterst amusante) presentatie niks aan af.