Rebecca Karijord – Mother Tongue
Door op 15 maart 2017

Artiest: Rebecca Karijord
Album_title: Mother Tongue
Genre: Pop
Release_date: 02/03/2017
Label: Control Freak Kitten Records
Rating: Vier sterren (4)
Mother Tongue Rebecca Karijord
4
4

Een Noorse singer-songwriter die na maar liefst vijf jaar stilte weer van zich laat horen. Daar steekt een geweldig verhaal achter.. .

Mother Tongue is inmiddels het derde album van Karijord. In 2012 bracht ze nog We Become Ourselves uit, een album waarop de Noorse voor het eerst zich focuste op singer-songwriter-materiaal en afscheid nam van de film- en theatermuziek waarmee ze tot dan toe bekendheid verwierf. De songs op Mother Tongue werden geschreven in de traumatische nasleep van de premature geboorte van haar allereerste kind. En dat hoor je.

Maar met mondjesmaat schuilt er enige hoop in dit album dat het vooral moet hebben van intense pijn en hopeloosheid. ‘You say you want to die, but I’ve got life inside of me’, zo verklaart Karijord tijdens Waimanalo.

Een groot gedeelte van haar zwangerschap bracht Karijord door in Hawaii, omgeven door de familie van haar man. Die ervaring op een van de meest verlaten plaatsen ter wereld was ook van invloed op het ontstaan van dit album. Zo verbindt de Noorse op het hartverscheurend mooie I Will Follow You Into The Wild haar Noorse roots met de lokale, Hawaiiaanse muziektraditie, onder meer door een sample van Kekuhi Keali’ikanaka’oleohailalilani die door Karijord omschreven wordt als “a very special kind of holy woman” mee op te nemen.

Op Mother Tongue teert Karijord op het primitieve instinct. En dat gaat haar erg goed af, zo bewijst dit album. Er is soms iets erg sacraals in de grotendeels zelf gepende en geproduceerde songs die ze niet zelden zachtjes fluistert (de wat naar Beth Gibbons neigende opener Morula). Ze liet bij de totstandkoming van het album maar bitter weinig volk toe. Slechts een handvol getrouwen zoals technieker Elias Krantz of haar man Jacob Snavely (bas, electronica) mochten aanwezig zijn.

Ronduit pakkend is de mooie torch song die de titeltrack vormt. Mother Tongue bevat wel meer van die momenten, zoals het donkere Mausoleum (“ for my mothers and my mothers/ everything sacrificed”). Desalniettemin valt er toch wat zonlicht binnen, zoals tijdens een meer upbeat The Orbit.

Mother Tongue is rechtuit. Een pakkend statement over de betekenis van het moederschap in dit leven. Karijord neemt een complexe, diepmenselijke thematiek en vertaalt die naar een pracht van een album.

Tracklisting Mother Tongue:

 1. Morula
 2. Waimanalo
 3. I Will Follow You Into The Wild
 4. The Orbit
 5. Your Name
 6. Six Careful Hands
 7. Home
 8. Stones
 9. Statistics
 10. Mother Tongue
 11. Mausoleum