Real Estate – Atlas
Door op 30 maart 2014

Band: Real Estate
Album_title: Atlas
Genre: indiepop, dreampop
Release_date: 03/03/2014
Label: Domino
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3282945
Atlas Real Estate
4
4

De muziek van Real Estate is muziek uit de suburbs van New Jersey, muziek die de nog jonge lente kracht bijzet en de deur naar de zomer een stukje verder open duwt. Het karakteristiek zwoele geluid van de band, ingekleurd door verleidelijke gitaarpatronen, leidt regelmatig tot gelukzalig wegdromen.

In 2011 brak de band definitief door met het alom bejubelde Days. In 2013 deed gitarist Matthew Mondanile van zich spreken via zijn al even mooi klinkende band Ducktails en nu is er dus het derde album van Real Estate: Atlas.

Het is direct raak: opener Had To Hear klinkt als The Feelies met Ian Brown (Stone Roses) achter de microfoon en hiermee hebben we direct een belangrijke invloed van Real Estate te pakken: bezwerende Amerikaanse en Britse gitaarpop/rock uit de jaren tachtig en de vroege jaren negentig. Met dien verstande dat Real Estate het distortionpedaal vrijwel negeert.

Ondanks het zomerse karakter van Atlas vormt de plaat geen zorgeloos toevluchtsoord. In het onberispelijke klinkende, bijna drogerende Past Lives – met een effectief orgel als inleiding – zingt Martin Courtney: “I cannot come back to this neighborhood / without feeling my own age”. Op Crime gaat hij nog verder: “I don’t wanna die lonely and uptight”.

De verwijzingen naar sterfelijkheid, vergankelijkheid en eenzaamheid geeft de muziek van Real Estate zeker meer gewicht, al blijft de impact van de teksten door het zoete karakter van de muziek toch relatief beperkt. Het is en blijft de verfijnde muziek die Real Estate karaktiseert: of het nu de tijdloze indiesingle Talking Backwards is, het ontroerende The Bend, met zijn verrassende slotakkoord of het prachtig geschakeerde Primitive – wederom een hoofdrol voor Matthew Mondanile – Real Estate trekt je met speels gemak naar binnen.

Tracklisting  Atlas:

  1. Had To Hear
  2. Past Lives
  3. Talking Backwards
  4. April’s Song
  5. The Bend
  6. Crime
  7. Primitive
  8. How Might I Live
  9. Horizon
  10. Navigator