Ray LaMontagne – Gossip In The Grain
Door op 14 oktober 2008

Artiest: Ray LaMontagne
Album_title: Gossip In The Grain
Genre: Pop, Roots, Singer-songwriter
Release_date: 10/17/2008
Label: 14th Floor
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2527089
Gossip In The Grain Ray LaMontagne
4
4

 De Amerikaanse singer-songwriter Ray LaMontagne maakte met zijn eerste twee albums al flinke indruk. Met zijn nieuwe album Gossip In The Grain verdient hij wereldfaam. Punt.

De kracht van LaMontagne zit voor een groot gedeelte in zijn stem verborgen. Hij zingt met de mooist denkbare hese stem. Daarnaast schrijft hij tijdloze songs die immer emotioneren. Geboren in Nashua, New Hampshire groeide hij, met zijn vijf broers en zussen, op bij zijn moeder. Zij had haar man, een rondreizende muzikant, verlaten en pakte elke baan in elke plaats op waar ze maar kon. Nadat LaMontagne zijn schooldiploma’s had gehaald, verliet hij zijn familie en verhuisde naar de staat Maine om daar een baan te vinden. Hij werkte in een schoenwinkel, of werkte als timmerman.

Na het horen van Treetop Flyer van Stephen Stills (afkomstig van een in 1991 door Stills uitgebracht akoestisch soloalbum) besluit LaMontagne voor de muziek te kiezen. Met een tien tracks tellende demo wordt hij getekend door Publisher Chrysalis die LaMontagne het geld geven om in twee weken zijn debuutalbum op te nemen. Het album Trouble uit 2004 vindt al snel zijn weg naar het publiek. Eerst in Amerika en zo’n kleine twee jaar later gaat ook Engeland helemaal om.

Met zijn tweede album Till The Sun Turns Black (2006) vergroot hij zijn publiek optimaal. De duistere en prachtige openingstrack van het album, Be Here Now, is daar zonder meer debet aan. De andere songs klinken al net zo donker en indringend. De man heeft daarnaast besloten om bijna geen interviews te doen wat de magie rond zijn persoon alleen maar doet toenemen.

Met dit derde album Gossip In The Grain heeft Ray LaMontagne een meesterstuk afgeleverd. De songs op het album zijn gevarieerd en bevatten meer rhythm & blues en country invloeden. De door de zeventiger jaren Van Morrison beïnvloede albumopener You Are The Best Thing verrast. De lome bluesy prachtballade Let It Be Me verovert vervolgens gelijk je hart. Zo speel en zing je dus een ballade!

De rest van de songs op het album is al net zo geslaagd. Meg White, een ode aan de drumster van The White Stripes of de pure folk van Sarah zijn hoogtepunten. De aan oude Neil Young refererende countryballade A Falling Through is al net zo mooi. In totaal tien songs die zowel tijdloos als weergaloos klinken maken Gossip In The Grain tot een van de hoogtepunten van het jaar.

Tracklisting Gossip In The Grain:

  1. You Are The Best Thing (3:51)
  2. Let It Be Me (4:40)
  3. Sarah (4:27)
  4. I Still Care For You (4:07)
  5. Winter Birds (6:18)
  6. Meg White (4:12)
  7. Hey Me, Hey Mama (4:25)
  8. Henry Nearly Killed Me [It's A Shame] (4:22)
  9. A Falling Through (4:25)
  10. Gossip In The Grain (3:57)

Written in Music Nieuwsbrief