Raul Midón – Don’t Hestitate
Door op 26 januari 2015

Artiest: Raul Midón
Album_title: Don't Hesitate
Genre: Pop, Soul, Jazz
Release_date: 09/26/2014
Label: Mack Avenue
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3338809
Don't Hesitate Raul Midón
4
4

Via het Elements of Life project van Master At Work Louie Vega kon de wereld voor het eerst écht kennis maken met de talenten van Raoul Midón. Cerca de Mi is nog steeds een onvergetelijk nummer en was al snel duidelijk dat we van deze blinde zanger nog veel zouden gaan horen.

Zijn carrière vlotte gestaag en alhoewel zijn vaardigheden door veel mensen werden erkend, heeft Midón niet die bliksemcarrière gemaakt, die de eerste reacties op basis van zijn muzikaliteit en talent zouden rechtvaardigen. In plaats van zo snel mogelijk zoveel mogelijk succes proberen te genereren, werd gekozen voor een lange termijn aanpak. Dus niet meteen pieken, maar kiezen voor de weg van de geleidelijkheid. In de hedendaagse muziekindustrie is dat niet meer de gewoonte, maar Midón heeft het desondanks wel voor elkaar gekregen en heeft daardoor de afgelopen tien jaar gewerkt aan een solide basis.

En die beheerste carrièreopbouw leidde tot het debuutalbum in 2005 en breidde hij steeds zijn muzikale netwerk uit. Met beroemde en gearriveerde producers (zoals Arif Mardin) en samenwerkingen met mensen als Stevie Wonder, Jason Mraz. Daarnaast stak hij veel tijd in de bouw van zijn eigen studio, waar hij zelfstandig zijn nummers kon uitwerken en zijn blindheid hem daarbij niet in de weg stond. Dat resulteerde onder meer in zijn voorlaatste studio-album Synthesis uit 2010. Na een in eigen beheer uitgebracht live-album Invisible Chains, werd het weer eens hoog tijd voor nieuw studiowerk en verscheen onlangs Don’t Hesitate.

14 nieuwe nummers, waar Midón twee jaar lang aan geschreven, gesleuteld en geschaafd heeft. En ook nu weer een keur aan gastmuzikanten en vocalisten: Lizz Wright, Dianne Reeves, Richard Bona en Marcus Miller zijn enkele van die grote namen die Midón muzikaal bijstaan op dit nieuwe album.

Midón kiest op Don’t Hesitate niet voor één stijl, maar gaat op een universele manier te werk: jazz, pop, easy listening en latin vormen de basisingrediënten in een stijl die verantwoord in balans is. Al vanaf de opener Libertad wordt meteen duidelijk dat Midón op Don’t Hesitate weer verder is gegroeid en zijn muziek verder is geperfectioneerd. Zoals in het luchtige titelnummer, dat met veel passie wordt gezongen. Midón verstaat de kunst van het weglaten en trapt niet in de valkuil om zijn composities vol te proppen met een overdaad en instrumentatie. Met een bijna afgemeten minimalisme worden nummers als Was It Ever Really Love, I Can’t Love You, If You Want Me To en I Can See For Miles daardoor nog krachtiger. In de verste doet Don’t Hesitate denken aan wat übergitarist Lee Ritenour wel eens heel lang geleden deed op zijn doorgaans aalgladde albums liet horen. Ondanks dat wellicht enigszins enge vergelijk klinkt Don’t Hesitate nergens gedateerd en is er ook nu nog altijd plaats voor muziek die onder alle omstandigheden tot zijn recht komt.

Rau; Midón levert met Don’t Hesitate een uitstekend album af. Het is maar goed dat hij niet na 1 of 2 albums is binnengehaald als een knuffelblinde en daardoor al zijn kruit op korte tijd helemaal heeft verschoten. De relatieve rust en het goeddeels ontbreken van de druk om onrealistisch te presteren heeft ervoor gezorgd dat Midón nog lang niet aan het eind van zijn latijn is en laat Don´t Hesitate horen dat een doordachte lange termijn aanpak nog steeds het beste uit een muzikant naar boven haalt. Een album dat heel warm aanbevolen is dus.

Tracklisting Don’t Hesitate:

 1. Libertad
 2. Don’t Hesitate
 3. All You Need
 4. Mi Amigo Cubano (Featuring Marcus Miller)
 5. Was It Ever Really Love
 6. Keep Holding On (Featuring Lizz Wright)
 7. God’s Dream
 8. I Can’t Love You
 9. Listen To The Rain
 10. If You Want Me To (Featuring Richard Bona)
 11. Make It Better (Featuring Dianne Reeves)
 12. Time Machine
 13. Always Time For Love
 14. I Can See For Miles