Radio Soulwax presents Dave
Door op 20 januari 2016

De afgelopen dagen is er al genoeg gezegd en geschreven over David Bowie. Toch willen we het ultieme eerbetoon van Radio Soulwax nog even onder de aandacht brengen. Ook al is dit al ruim drie jaar oud.

De gebroeders David en Stephen Dewaele hebben meerdere alter-ego’s. Als Soulwax een pop/electroband, als 2 Many DJ’s een veelgevraagde (en fenomenale) live-act. Onder de vlag Radio Soulwax maakt het duo al vele jaren mash-ups en daarmee zitten ze tussen hun twee eigen disciplines in. Veel van deze mixen zijn via hun app te bekijken en te beluisteren en het tweetal heeft extra veel werk gemaakt van hun Bowie-tribute genaamd Dave.

Hiervoor is namelijk een door Wim Reygaert geregisseerde film van een uur gemaakt, waarin fotomodel Hannelore Knuts ‘Dave’ speelt. Deze Bowie-variant raakt verzeild in een droomwereld waarin achter elke deur een andere versie van het fenomeen Bowie schuil gaat. In die wereld komen ook Iggy Pop, Freddy Mercury, en afsluitend de heren Soulwax zelf in een Mott The Hoople-incarnatie terug. Onderwijl wordt het werk van Bowie daar op ingenieuze wijze onderdoor gemixt. Wie een uurtje over heeft, zal zich geen seconde vervelen.

Onze favoriete momenten zijn de manier waarop Under Pressure overloopt in Heroes (in verschillende talen) rond de 24 minuten en vervolgens vier minuten later Heroes wordt gemengd met Absolute Beginners. Ook fraai is vanaf een minuut of 50 Queen Bitch dat overgaat in het vaak vergeten Chilly Down van de Labyrinth-soundtrack.

RSWX presents Dave from Radio Soulwax on Vimeo.