Racoon wint 27ste Popprijs
Door op 12 januari 2013

De Zeeuwse band Racoon heeft zaterdagavond de 27ste Buma Cultuur Popprijs gewonnen. Tijdens Noorderslag/Eurosonic in Groningen prees juryvoorzitter Hans Kosterman het doorzettingsvermogen waarmee de band ‘na te zijn gedropt door hun platenlabel genadeloos terugsloeg’ . (Een op zich bizarre stelling omdat de band reeds in 2006 door Sony werd gedropt en reeds jaren door Pias optimaal ondersteunt wordt.red)

In juni 2012 behaalde hun laatste album, mede door een optreden op Pinkpop, de eerste plaats in de albumlijsten, meer dan een jaar nadat de plaat was verschenen. De jury vindt het bijzonder om met een plaat zo lang succes te hebben, helemaal zonder steun van grote platenmaatschappijen. (zie voorgaande opmerking.red)

Naast de titel houdt de groep een beeld van de hand van Theo Mackaay en een geldbedrag van 10.000 euro over aan de verkiezing. Dit jaar verrasten de Zeeuwen, behalve met hun ‘wederopstanding’,  met een Nederlandstalige single, Oceaan uit de film Alles Is Familie. Tijdens het optreden op Noorderslag meldde zanger Bart dat Oceaan meteen het laatste Nederlandstalige Racoon-nummer zal zijn.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury.

De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag. De jury bestond dit jaar uit: Guus Bleyerveld (BV Pop), Johan Gijsen (Tivoli), Ben Houdijk (3FM), Gijsbert Kamer (De Volkskrant / VPRO), Jan Douwe Kroeske (Double 2) en Peter Sikkema (De Oosterpoort / Eurosonic Noorderslag). Juryvoorzitter was Hans Kosterman (Sena Performers).

Eerdere prijswinnaars waren onder meer De Jeugd van Tegenwoordig (2011), Caro Emerald (2010) en Kyteman (2009). Mathilde Santingh was in 1986 de eerste, gevolgd door The Nits, Claw Boys Claw en Herman Brood.
Opvallende winnaars in de tussenliggende jaren: 2 Unlimited (1994), Marco Borsato (1997) en De Dijk (2008). De laatste groep voelde zich wat ongemakkelijk in het rijtje groepen dat  juist aan het begin van de carrière had gewonnen.

De prijsuitreiking was live te volgen via Nederland 3 en 3 FM. Voorafgaand aan de bekendmaking werd onder luisteraars van 3 FM gepolst wie kanshebber was. Racoon stond met 30,5 procent bovenaan. Nummer 2, Doe Maar, werd geprezen om de manier waarop ze dit jaar met een plaat met Top Notch-rappers hebben aangegeven hun muziek naar ‘vandaag’ te kunnen vertalen. Nummer 3 in die poll was Nosia, nummer 4 Afrojack en gedeeld vijfde Gers Pardoel en Douwe Bob, de winnaar van Giel Beelen’s De Beste Singer-songwriter van Nederland.