QOTSA, The Script en Triggerfinger op Pinkpop
Door op 10 december 2012

Band: Queens Of The Stone Age

Buro Pinkpop heeft vandaag een drietal namen bekend gemaakt voor de 2013 editie van Pinkpop. Drie bands die allen eerder al eens Landgraaf aandeden, in de vorm van Queens Of The Stone Age, The Script en Triggerfinger. Eerder al werd Green Day als een van de drie afsluiters bekend gemaakt.

De naam van Queens Of The Stone Age zong al enige tijd rond in het geruchtencircuit, daar gitarist Troy van Leeuwen de komst naar het festival abusievelijk al via Twitter naar buiten bracht enige tijd geleden. Het is de vierde maal dat de band rond frontman Josh Homme op Pinkpop zal staan. De band zit momenteel in de studio voor de opnames van het nieuwe album van de band. De opvolger van Era Vulgaris laat al een jaar of zes op zich wachten inmiddels. In 2013 zal ‘ie dan toch uit moeten gaan komen. Begin november verklaarde Homme op BBC Radio 1 dat drummer Joey Castillo de band heeft verlaten en dat Foo Fighters opperhoofd Dave Grohl – die ook al de drumstokken op het album Songs For The Deaf ter handen nam – op het nieuwe album de drums voor zijn rekening zal gaan nemen.

The Script was in 2009 al te zien op Pinkpop. Destijds nog (zie foto hier onder) in de tent, daar de doorbraak met single For The First Time nog net niet gebeurd was. Inmiddels is de band buitenproportioneel groot gegroeid, al snapt WiM niet zo goed waarom. De aangekondigde show in de Heineken Music Hall in januari 2013 was dusdanig snel uitverkocht, dat men besloot om de show te verplaatsen naar de drie maal grotere en inmiddels ook uitverkochte Ziggo Dome.
script-pp
Triggerfinger tenslotte stond in 2010 op het festival en was destijds al gepromoot van bijpodium naar hoofdpodium. In de stromende regen ook nog eens. Komend jaar gaat de band een nieuw album opnemen en zal zich concentreren op shows buiten de Benelux. Voor Pinkpop maakt Triggerfinger een uitzondering, zo laat organisator Jan Smeets weten: “Op Pinkpop 2010 vertelde Ruben me na hun optreden al dat hij zo snel mogelijk weer terug wilde komen op Pinkpop en nu is het dan zo ver! Ik ben erg trots op het feit dat de band, nu ze zich vooral op de rest van Europa gaan storten toch een uitzondering willen maken voor Pinkpop!” Afgelopen weekend viel Triggerfinger overigens behoorlijk in de prijzen bij de Belgische muziekprijzen Music Industry Awards. Zo werd de band door de jury gekroond als Beste Groep, Beste Live Act en Beste Alternative. De publieksprijs voor Beste Song (I Follow Rivers) ging ook naar Triggerfinger.

Vanwege het niet gunstig vallen van Pinksteren, wordt Pinkpop komend jaar verplaatst en plaatsvinden in het weekend van vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni 2013. De traditionele perspresentatie met bekendmaking van het programma, vindt plaats op woensdag 20 februari 2013 in Paradiso te Amsterdam. op welke dagen The Script, Triggerfinger en Queens Of The Stone Age geprogrammeerd staan is nog niet bekend. Green Day sluit het festival op 16 juni af.

[foto's: Esther Schulting]