Programma Zomerparkfeest Venlo 2015, variatie is troef
Door op 17 augustus 2015

Van donderdag 20 augustus tot en met zondag 23 augustus vindt in het Julianapark in Venlo, Noord-Limburg, het Zomerparkfeest plaats, één van de grootste meerdaagse gratis festivals van Nederland. De 39ste editie is, evenals voorgaande versies, een kaleidoscoop van muziek, theater en kunst. Dit jaar is de setting qua podium vernieuwd. Het Zomerparkfeest heeft de samenwerking opgezocht met de Maaspoort en 3FM. Het aloude Vriendenpodium heet nu Amigo Serious 3FM Talent Stage. Teatro de Maaspoort is nieuw en biedt plaats voor acts in samenwerking met Theater de Maaspoort. De grote tent heet nu Zelt en de Spiegeltent naast de Main Stage heet Arena. Daarnaast komt Grenswerk Kerk terug. Een intiem podium in de vorm van een kleine houten kerk waar sessies plaatsvinden in samen werking met Popodium Grenswerk. In de Kino zijn gedurende het hele festivals korte films te zien.

De Kerk

Het programma biedt een uitgekiende variatie van allerlei genres. Van garagerock tot blues en van pop tot en met jazz en psychedelica. Een greep eruit. Donderdag staat de opening van het festival op de Main Stage in het teken van Limburgse dialect pop met Venloos Blood, een samenwerking van 30 muzikanten uit Limburgse dialect bands. Daarna is het hoofdpodium aan de Texaanse blues gitarist Guy Forsyth. Geen onbekende op de Nederlandse podia. En ook niet in Noord-Limburg waar hij vanaf 1994 al zes keer te zien was op Blues Rock Tegelen, op een steenworp van het Julianapark in Venlo. Andere namen op de eerste festivaldag: de psychedelische rock van Pauw, post punk en psychedelica van The Soft Moon en de soul, funk en hiphop van The Cool Quest.

Op vrijdag opent het festival op de Main Stage met Sierra Leone’s Refugee All Stars. De muzikanten van Sierra Leone’s Refugee All Stars leerden elkaar kennen in de vluchtelingenkampen in en rondom Sierra Leone ten tijde van de burgeroorlogen die het land teisterden in de 90’s. Een mix van allerlei Afrikaanse stijlen met een boodschap van geloof, hoop, vreugde en vrede. Daarna is het grote podium voor Douwe Bob, wiens tweede album Pass It On dit voorjaar uitkwam. Daarnaast rapper Coelly in de Zelt en cabaretier Tim Fransen in de Arena. Het niet klassieke strijk kwartet Zapp4 – twee violen, altviool en cello – belooft daarna alles uit de klankast te halen. Met bewerkingen van Nirvana en Radiohead, maar ook eigen werk en improvisaties. In mei speelde het kwartet in het Bimhuis met Jan Bang.

Orgel Vreten

Zaterdag is de opening op Main Stage voor Danny Vera, de Zeeuw met rock ‘n roll en americana. gevolgd door de kleurrijke, heldere stem van Kovacs in haar alom bekende verschijning. Ze zal ongetwijfeld nummers brengen van haar laatste album Shades of Black.The Mighty Typhoons brengen in de Amigo naar eigen zeggen ’steaming rhythm ‘n blues, mixed with some spicy boogaloo and greasy mod-jazz flavours’. De Amsterdammers met een bezetting van tenorsax, baritonsax, trompet, Hammond-orgel, gitaar, bas, drums en percussie staan borg voor een opzwepende podium act.

De laatste festivaldag, zondag, wordt afgesloten door publiekslieveling Jett Rebel. Maar voordat het zover is, is er van alles te zien en te horen in het Julianapark. ’s-Middags is er een eerbetoon aan de op deze dag precies tien jaar geleden verongelukte pianist Glenn Corneille. Dit grote piano talent, zowel in de jazz als in de pop, is in Venlo geboren en opgegroeid en was vroeger een graag geziene gast en artiest op het Zomerparkfeest. Bevriende muzikanten uit het hele land werken mee aan deze bijzondere memorial. Andere namen op zondag zijn onder andere: Armand & The Kik, La SRA Tomasa, My Baby en Akua Naru, rapper/zangeres die ondermeer samen werkte met jazz trompettist Christian Scott. Vergeet daarbij ook niet de psychedelische krautrock van het nederlandse Radarmen From The Moon en het Engelse GNOD.

Zie voor het volledige programma het overzicht op de website van Zomerparkfeest. De redactie van WiM is er bij en doet verslag!