PiL – What The World Needs Now…
Door op 08 september 2015

Band: PiL
Album_title: What The World Needs Now...
Genre: postpunk, Alternative
Release_date: 09/04/2015
Label: PiL Official
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3097140
What The World Needs Now... PiL
4
4

Na een muzikaal gezien nogal armlastige periode van bijna twintig jaar heeft John Lydon er de laatste jaren overduidelijk weer zin in. Sinds hij zijn toch behoorlijk legendarische band PiL weer op de rails trok in 2009 kan Lydon zijn muzikale ei weer helemaal kwijt. De comebackplaat This-Is was het bewijs dat de reünie van PiL een goed idee was, temeer daar de laatste plaat That What Is Not uit 1992 te wensen over had gelaten.

Wat opvalt op What The World Needs Now… is dat Lydon zich vocaal helemaal uitleeft. Hij klinkt agressief en dreigend op de vinnige single Double Trouble (een amusante track over huishoudelijke twisten) en de electropunk van Know Now. Heerlijk om die Engelse sneer weer uit de speakers te horen komen. Verderop is Lydon wat bescheidener, zoals op het openhartige, over verlies handelende C’est La Vie. De postpunk van Whole Life Time profiteert flink zijn even krachtige als klagerige en indringende vocalen: ‘It takes a whole life time… to be sorry to you’.

Omringd door de (dub-)bassen van Scott Firth en de drums en gitaren van zijn voormalige medebandleden uit de jaren tachtig, Bruce Smith en Lu Edmonds, trekt John Lydon de plaat flink naar zich toe. Het resultaat is een orgineel en krachtig album. Soms grappig en luchtig, dan weer indringend en opzwepend. Bettie Page is een ludieke, cabareteske track met een vermakelijke Lydon en het lichtvoetige The One is een tikje onwerkelijk maar even vermakelijk.

Tussen alle bokkensprongen door vergeet PiL de langdurige contemplatie niet, getuige het atmosferische en opvallende Big Blue Sky. En dat de heren nog prima in staat zijn een uitstekende, donkere popsong af te leveren bewijst het puike Spice Of Choice.

What The World Needs Now… is een onderhoudende plaat die de punk-, postpunkwortels van Lydon blootlegt maar daar flink wat kleurrijke en verrassende momenten aan toevoegt. Net als zijn voorganger een plaat die aantoont dat de PiL van de jaren tien in een veel betere vorm steekt dan de PiL van begin jaren negentig.

Tracklisting What The World Needs Now…

1. Double Trouble
2. Know Now
3. Bettie Page
4. C’est La Vie
5. Spice Of Choice
6. The One
7. Big Blue Sky
8. Whole Life Time
9. I’m Not Satisfied
10. Corporate
11. Shoom