Pharrell – G I R L
Door op 27 februari 2014

Artiest: Pharrell Williams
Album_title: G I R L
Genre: Pop; R&B
Release_date: 03/03/2014
Label: Columbia
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3292540
G I R L Pharrell Williams
4.5
4.5

Geheel passend in de huidige tijdsgeest heeft ook Pharrell via internet behoorlijk de aandacht getrokken met een onverwacht berichtje dat er een nieuw album van de persen gaat rollen. En inderdaad: binnen no time wist de wereld wat er op 3 maart a.s. staat te gebeuren: dat G I R L, Pharrell’s tweede solo-album klaar ligt om gekocht te worden.

Hij heeft een heel groot ego en nog meer attitude, maar weet dat toch iedere keer weer te rechtvaardigen met klinkende wapenfeiten: want was hij het niet die Daft Punk uit het slop trok? En speelde Robin Thicke niet meer dan een bijrolletje in Blurred Lines? En was Happy niet gewoon dé ultieme popsong van 2013? Dat Pharrell het talent bezat om pakkende nummers te maken en samen met Chad Hugo weet hoe geluid verplaatst moet worden was al bekend. En om nog maar eens duidelijk te maken dat dit talent nog steeds niet is opgedroogd hoeft alleen maar voor de zoveelste keer naar die drie monsterhits geluisterd te worden om opnieuw tot de conclusie te komen dat dit toekomstige classics zijn, die over pakweg 10 jaar nog steeds even krachtig klinken als op het moment dat deze nummers verschenen en ook dan nog veel mensen een paar minuten levenselixer kunnen verschaffen.

En bijna vanuit het niets is daar opeens G I R L, Pharrell’s tweede album. Was het uit 2006 stammende solodebuut In My Mind een teleurstellende, richtingloze schijf, waarop Pharrell van alles en nog wat uitprobeerde, maar nergens tot écht uitgewerkte composities kwam, lukt het op G I R L nu wel om te komen tot een coherent geheel.

Wat opvalt is dat er wordt gekozen voor een poppy sound en dat G I R L in tegenstelling tot het debuut geen uitgesproken R&B album is. Want Pharrell is tegenwoordig die R&B al lang ontgroeid. Alhoewel hij bij tijd en wijle best in staat is om hele vette R&B tracks te maken, al dan niet in de vorm van allerlei collaboraties met gearriveerde, gesjeesde en nieuwe artiesten. Het is dan ook zijn vermogen om aanstekelijke songs te maken, die jong & oud leuk vindt, maar ook genreoverstijgend zijn. Dát is vooral de kracht van Pharrell. Pop, R&B, hiphop, dance: het maakt niet uit, Pharrell kan overal wel wat mee.

G I R L telt 10 nummers, waarvan Happy als bekend mag worden verondersteld en er dus 9 nieuwe composities overblijven die het oordeel bepalen of hier sprake is van een must have en of het de hype weer allemaal waardig is.

Het album start overtuigend met het catchy Marylin Monroe, waarop wordt voortgeborduurd op dat aanstekelijke poppy format en ligt meteen goed in het gehoor. Evenals in de daaropvolgende nummers Brand New (met Justin Timberlake), Hunter en Come Get It Bae (met Miley Cyrus) worden goede zaken gedaan en houden deze ook de hoge, met het openingsnummer ingezette kwaliteitsstandaard. In het samen met Daft Punk opgenomen Gus Of Wind laat Pharrell even horen hoe DP’s prutalbum Random Access Memories ook had kunnen klinken en hoe hard Pharrell eigenlijk nodig was op dat dramatische comeback-album van die twee malle Franzosen. Ook het N*E*R*Dy Know Who You Are is OK, evenals de afsluiter It Girl zijn bij eerste beluistering al meteen in orde. En na slechts 47 minuten is het weer gedaan met G I R L. Voor wat zich binnen dit tijdsbestek afspeelt hoeft Pharrell zich niet te schamen: het is vermakelijke en redelijk pretentieloze popmuziek, zonder dat het wegwerp klinkt. En natuurlijk klinkt het weer allemaal als een klok en laat Pharrell horen dat zijn creatieve bron nog lang niet is opgedroogd. En alhoewel hij medewerking verleent op een inmiddels schier onuitputtelijke lijst aan produkties, is er van metaalmoeheid praktisch geen sprake.

Pharrell heeft in de loop van de jaren een geheel eigen en authentieke signature, zonder dat het een voorgekauwd format is. Alleen dát is al een verdienste en vent hij dat op G I R L nog eens op gepaste wijze uit. Een onverwachte, maar zeer prettige surprise is G I R L in elk geval wel. Een onerverwachte Must Have zelfs.

Tracklist G I R L

  1. Marilyn Monroe
  2. Brand New
  3. Hunter
  4. Gush
  5. Happy (from Despicable Me 2)
  6. Come Get It Bae
  7. Gust Of Wind
  8. Lost Queen
  9. Know Who You Are
  10. It Girl