Pete Astor – One For The Ghost
Door op 16 februari 2018

Artiest: Pete Astor
Album_title: One For The Ghost
Genre: pop, singersongwriter
Release_date: 02/16/2018
Label: Tapete Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3771998
One For The Ghost Pete Astor
4
4

De muzikale voorgeschiedenis van  Pete Astor gaat terug tot in de vroege jaren tachtig met projecten in de Britse indie-scène als Damp Jungle en The Loft. In ’85 richt Astor samen met drummer Dave Morgan The Weather Prophets op. De uit Diesel River geplukte single Almost Prayed leunt met jengelende gitaren, een wat rammelende rockende beat en onderkoelde zang nauw aan bij CCR en late Velvet Underground, enigszins vergelijkbaar met de verrichtingen van Felt, labelgenoten op Creation records. Het met producer Lenny Kaye (Patti Smith Group) tot stand gekomen Mayflower trekt die lijn door met tracks als Naked  As The Day You Were Born en She Comes From The Rain. Het uitblijven van commercieel succes na de derde langspeler Judges, Juries & Horsemen betekent het einde van The Weather Prophets.

Astor  gaat na twee soloplaten een samenwerkingsverbond aan met David Sheppard  onder de naam Ellis Island Sound  brengen ze instrumentale experimenten uit. Ondertussen timmert Astor naast zijn academische bezigheden aan de universiteit van Westminster in Londen ook naarstig verder aan zijn soloprojecten.

Split Milk komt met de hulp van gitarist James Hoare (Veronica Falls) tot stand, de aanstekelijke popsound toont aan dat de Astor nog lang niet afgeschreven is. Nauwelijks twee jaar later levert Astor One For The Ghost af. Opnieuw  fijn werk van een geïnspireerd songwriter. In de wat morbide titelsong One For The Ghost worden de laatste woorden van bekende personen geciteerd en ook in songs als Tango Uniform en Dead Fred komt de dood ruimschoots aan bod. Maar ondanks die eerder beladen thematiek klinkt het geheel nergens zwaarmoedig.

Golden Boy balanceert op dartele baslijnen, You Better Dream lonkt zelfs even naar The Weather Prophets met melodieuze zangpartijen en gitaarlijnen. Astors wat neuzelige stemtimbre worden overigens fraai gecomplementeerd met zonnige zang van Pam Berry. Dat levert niet alleen in Walker en Injury Time onveranderlijk dromerig meanderend popwerk van tijdloos allure op. We vullen het glas en luisteren onverstoorbaar verder.

Tracklisting One For The Ghost:

  1. Walker
  2. Water Tower
  3. One For The Ghost
  4. Golden Boy
  5. Injury Time
  6. Magician and Assistant
  7. Only Child
  8. Tango Uniform
  9. You Better Dream
  10. Dead Fred