Part Time – Spell #6
Door op 01 november 2018

Band: Part Time
Album_title: Spell #6
Genre: Pop, Electronic
Release_date: 11/02/2018
Label: Tough Love
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3828761
Spell #6 Part Time
4
4

Welkom in huize Nostalgia, waar de gulden nog domineert, en de euro zichzelf nog niet eens een begrip mag noemen. Een denkbeeldig gebouw met achterin ergens in een hoek een vergeelde, door nicotine aangetaste jukebox, gered uit een gesloopte kroeg. Een nummer voor een kwartje.

De sfeer die Spell #6 oproept heeft niks met Anno 2018 te maken, meer met het geluid van alweer 35 jaar geleden. Veel white soul, maar dan niet de commerciële gladde sound, meer de sfeervolle wat dieper gaande variant, omlijst door toevoegende doordachte klanken.

Part Time is een project van David Loca, die verder ook werkt onder aliassen David Loca And The Berkshire Hobbits en David Speck. Heel ingewikkeld allemaal, dus laten we het simpelweg houden bij Part Time.

Deze band heeft zijn basis in Los Angeles, al zou je dat niet verwachten bij het luisteren naar hun zesde album Spell #6. De muziek heeft duidelijk haar oorsprong in de Britse popsound uit de jaren 80. Zo sterk zelfs dat je jezelf zou afvragen waarom je deze plaat toen nooit hebt opgepakt. Maar we hebben hier toch echt te maken met een hedendaags product, dat 2 november verschijnt. Voor de oudere jongeren onder ons een feest der herkenning, met het verwachtingspatroon dat ook de hedendaagse generatie dit veelzijdige geluid zeker kan waarderen.

De geboorte van Spell #6 komt op mij over als een luchtige bevalling. En dat is het verraderlijke, omdat het zo eenvoudig overkomt, vergeet je dat hier echt wel goed over nagedacht is. Het is een mooi tiental geworden, die je zo in het vruchtbare new wave decennium kan plaatsen, maar er zit genoeg variatie tussen, en het heeft een constant hoog niveau.

Vanaf Before You Fall Apart waan je jezelf in een andere, gemoedelijkere periode, van de doordachte, meer intellectuele gitaarpop.
De luchtige dansbare synths van Hide met de dominante keyboards als invulling laat een ander typerende sound uit deze tijd horen. De piano maakt het allemaal wat zachter en gevoeliger, dit is misschien wel de duidelijkste link dat het uit een andere tijd komt, hierdoor is het een stuk minder kil, warm zelfs te noemen.

Bij I Can Treat You Better geeft de saxofoon in combinatie met de aanvulling van geluidstovenaar Ariel Pink het een wat soft erotisch karakter, de vrouwelijke backings dragen hier zeker ook aan mee, en geeft het net die twist die nodig is.
Titeltrack Spell #6 geeft een romantisch fijn gevoel, met mooi evenwicht in de hogere zang van David Loca. Het is allemaal wat melancholische van aard, alsof Part Time zich hier meer wil richten op een serieuzer publiek.

Het intro van I Didn’t Know heeft een sterke pompende baslijn, maar gaat vervolgens een andere beminnende kant op.
It’s Alright With Me verrast meer juist met sierlijke gitaarbogen. Dit zijn maar een paar voorbeelden, zo heeft elke track iets eigens.

Geen originele plaat, maar wel een die de waardering naar een mooie muzikale periode oproept. Niet altijd is het nodig om het wiel opnieuw uit te vinden, soms is wat extra frisse lucht voldoende om er een andere draai aan te geven.

Tracklisting Spell #6:

  1. Before You Fall Apart
  2. Hide
  3. I Can Treat You Better met Ariel Pink
  4. Shattered Love
  5. So Far Away
  6. Spell #6
  7. The Boys That Make Her Cry
  8. I Didn’t Know
  9. It’s Alright with Me
  10. Silent Francine