Nits – Strawberry Wood
Door op 24 oktober 2009

Band: Nits
Album_title: Strawberry Wood
Genre: Pop
Release_date: 10/15/2009
Label: Werf
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2683421
Strawberry Wood Nits
4
4

De productiviteit van de Nits is al dertig jaar op peil. Een nieuwe cd is dan ook geen bijzonder verschijnsel. Toch weet de band nog steeds met oorstrelende muziek te komen die tot de verbeelding spreekt. Op Strawberry Wood is dat niet anders.

Was Doing The Dishes uit 2008 nog vrij uitbundig, op hun nieuwste plaat tappen Henk Hofstede, Robert Jan Stips en Rob Kloet uit een rustiger vaatje. Strawberry Wood doet dan ook wat meer denken aan platen als Les Nuits (2005) en Giant Normal Dwarf (1990).

De twaalf nummers nemen nog geen veertig minuten in beslag. Miniatuurtjes zijn het, kleine sfeerscheppingen en rake schetsen die de fantasie prikkelen. Het trio trekt je met kleine melodielijntjes naar binnen zoals in Distance en verrast op speelse wijze met La Petite Robe Noire. De band legt originele vocalen neer in het wonderschone The Hours, het door Stips gezongen Now en het geslaagde Jisp. Was het Noord-Hollandse Jisp trouwens niet het clip-decor van In The Dutch Mountains?

Jeugdige fantasie

De Nits zijn muzikaal en cultureel dermate onderlegd dat ze aan een driemansbezetting genoeg hebben om een rijk album te kunnen afleveren: de teksten van Hofstede zijn weer een mix van volwassen intelligentie en jeugdige fantasie. Met een passende muzikale omlijsting leidt dit tot fraaie resultaten, zoals in Tannenbaum, een prachtig nummer over – inderdaad – een kerstboom. Stips en Kloet weten dat je met minder vaak meer kunt zeggen en dit zorgt ervoor dat de nummers op Strawberry Wood lekker open klinken. Afsluiter Return is een treffend voorbeeld van schoonheid zonder nodeloze opsmuk.

En de titel? Ja, die verwijst natuurlijk naar The Beatles en komt terug in het indringende Departure: “Strawberry wood / Norwegian fields / are everywhere”. Voor een band die de bewondering voor de ‘fab four’ zo openlijk tentoonspreidt klinken de Nits echter nog steeds opvallend authentiek. Dat zullen de heren dit najaar ongetwijfeld ook live weer bewijzen als ze optreden in Nederland, België, Zwitserland en Finland. Met een ijzersterke nieuwe plaat onder de arm.

Tracklisting Strawberry Wood:

 1. Hawelka
 2. The Hours
 3. Distance
 4. Departure
 5. Nick In The House Of John
 6. La Petite Robe Noire
 7. Now
 8. Index Of First Lines
 9. Tannenbaum
 10. Jisp
 11. Bad Dream
 12. Return

Written in Music Nieuwsbrief