Nik Barrell – Joy
Door op 14 december 2018

Artiest: Nik Barrell
Album_title: Joy
Genre: pop, singersongwriter folk
Release_date: 12/14/2018
Label: Eigen Beheer
Rating: Vier sterren (4)
Joy Nik Barrell
4
4

Nik Barrell is afkomstig uit Londen en heeft in Brighton een voorlopige(?) thuishaven gevonden. Eerder reisde hij af naar Rusland, in Moskou werkte hij samen met een plaatselijke Chicago Blues band. Hij trok naar Oekraïne en verbroederde met Toporchestra, een van de laatste overlevende authentieke gypsycombo’s in Kiev. Barrell verbleef een tijdje aan de Zwarte Zee in Odessa in een folkcommunne. Recente omzwerving leidden naar Cuba waar hij tussen de straatmuzikanten in Gibara actief was. Een merkwaardig muzikaal parcours.

Op zijn tweede langspeler Joy is bovenal de inbreng van Alen Grice en Alex White bepalend, de muzikanten van Electric Soft Parade. Het duo componeerde samen met Barrell  het op jazzy tonen huppelende Fiction of Love. De overige tracks leverde Barrell zelf aan en die vertonen een grote verscheidenheid. Er wordt heen en weer gependeld tussen soulgetint werk als I Know What You’ll Do, een romantische slijper als Miss Devine en een sobere folkballade als Beautiful Homes. De opgewekte, meeslepende soulpop van Jump For You refereert sterk aan de jaren zestig met in een fraai instrumentaal geheel verwerkt blazerswerk.

Start Again vormt de overgang naar meer gelaagde soundscapes die echt bijblijven en een dromerig decor vormen met zonnige trompetjes en zwierige strijkers. Lovers Are Free lijkt evenals de eerder aangehaalde titeltrack weggelopen uit de soundtrack van een of andere avonturenfilm en het hele album ademt een ontwapend optimisme uit dat aanstekelijk werkt.

Onbevangen behaaglijk popwerk dat instinctieve songwriting met een weelderige  productie verbindt, ongetwijfeld een helend medicijn tegen de immer om de hoek loerende depressie in deze sombere tijden.

Tracklisting Joy:

 1. A Promise To Myself
 2. Take That Weight Off Your Shoulders
 3. I Know What You’ll Do
 4. Start Again
 5. Morning Sunrise
 6. Lovers Are Free
 7. Miss Devine
 8. Beautiful Homes
 9. Fiction Of Love (Love Addiction)
 10. Jump For Joy
 11. We Have A Start