Nieuwe editie Dranouter biedt wederom heel veel
Door op 27 juli 2017

Genre: Roots, Pop

Dranouter presenteert zich sinds enkele jaren als Festival of New Traditions. Een rake omschrijving, want het draait al lang niet meer om volksmuziek alleen. Roots- en wereldmuziek in al hun verscheidenheid, aangevuld met de betere pop.

Dit jaar staan Doe Maar, het Zesde Metaal, Eliza Carthy (dochter van Martin Carthy), Daniel Norgren, Bazart, Jan de Smet, Raymond van het Groenewoud, Gregory Porter en andere grote namen op de Main Stage, terwijl op de kleinere podia acts als Trio D’ Hoore, Coope Boyes & Simpson, Kommil Foo, Nijghse Vrouwen (liedjes van Lennart Nijgh), Lenny en de Wespen, de Dolfijntjes, Leyla McCalla, Gabriel Yacoub en nog veel meer te horen zullen zijn. Verder draaien er donderdags al dj’s in de verschillende kleinere tenten op het terrein en vind je gedurende de vrijdag, zaterdag en zondag allerlei losse acts (ook voor de kleintjes) en verstilde muzikale momenten in de oude kerk van Dranouter.

 Nederland spreekt dit jaar ook een woordje mee, met het ook in Vlaanderen erg populaire Doe Maar, Chantal Acda, Kim Janssen en Swinder, die popliedjes in het Groningse dialect spelen. Daarmee scoren die laatsten wellicht bij de West-Vlamingen, die ook gebukt gaan onder hun onverstaanbaarheid voor de rest van Vlaanderen.

De organisatie kan zonder meer gedegen worden genoemd, met dank aan de uitstekende programmering, maar ook de vele vrijwilligers. Het evenement is tegenwoordig veel compacter opgebouwd en nu gesitueerd in het dorp zelf. Het scheelt kilometers lopen vergeleken met vroeger, toen het festivalterrein was nog in akkers en weilanden was gesitueerd. Ook de kerk van Dranouter wordt weer benut als podium.

De festivalcamping is eenvoudig, maar zeer betaalbaar. De camping is uitstekend, met de laatste jaren veel nadruk op duurzaamheid en milieuzorg. Voor mensen in een rolstoel of scootmobiel zijn er uitstekende voorzieningen en hulp. Op het festivalterrein zijn frietkramen, pizzabakkerijen en andere foodtrucks te vinden. De prijzen zijn er stevig, maar de kwaliteit is prima.

Anderzijds zijn de tickets voor het festival zelf nog steeds betaalbaar. Waar vind je nog een driedaags festival met schitterende internationale acts, voor 135 euro (of 120 euro in de voorverkoop)? Tweedaagse tickets kosten 115 euro (100 euro in de voorverkoop).

Ook het publiek hier is iets bijzonders. Ondanks dat er stevig wordt ingenomen is er nooit rottigheid of agressie. Verder zie je veel alternatieve jonge gezinnen en oudere folkies. Gemoedelijkheid alom, ondanks de tienduizenden bezoekers.

Dranouter ligt middenin het schilderachtige Heuvelland onder Ieper, vlakbij de grens met Frankrijk. Het dorp ligt dicht bij de Kemmelberg, de hoogste bult van Vlaanderen. Je zou het niet zeggen, maar honderd jaar geleden, gedurende de Eerste Wereldoorlog, was deze streek een kapotgeschoten woestenij. Nu herinneren vooral de vele tientallen militaire begraafplaatsen nog aan die trieste periode.

Voor degenen die niet op de festivalcamping willen staat, stil zal het in en rondom Dranouter niet zijn gedurende dit eerste weekeinde van augustus, is er bijvoorbeeld Camping Ypra in het enkele kilometers verderop gelegen Kemmel. Ook muziekcafé Den Ekster, even buiten het dorp op de Monteberg, met z’n eenvoudige maar goede menukaart en uitgebreide bierkaart, is een bezoek waard.