Nieuw album en première documentaire De Dijk op NFF
Door op 19 augustus 2011

Band: De Dijk
Album_title: Sc

Al bijna drie decennia toert De Dijk door Nederland. Van Nijeveen tot Bergen op Zoom, van Weert tot Broek op Langedijk. In vrijwel ongewijzigde samenstelling heeft deze band een steeds breder publiek aan zich weten te binden. Ze zijn samen opgegroeid en hebben elkaar beter gemaakt door keihard en op een unieke manier samen te werken. Terwijl voor de buitenwereld Huub van der Lubbe het gezicht is van de band, is de band van binnen vooral een collectief: alles wordt in gezamenlijkheid besloten. Het gaat altijd om ‘samen’. De Dijk-leden hebben alles wat je je als muzikant kunt wensen in Nederland: altijd volle zalen, en een band van vrienden. Maar toch groeit ondanks deze weldaad bij Huub van der Lubbe soms de twijfel: hoe lang kun je op deze manier nog door gaan? Is er een leven buiten De Dijk? En wanneer zou dat leven dan moeten beginnen?

In aanloop van het 30- jarige bestaan van De Dijk volgde Suzanne Raes de bandleden in roerige 2010: een jaar vol vriendschap, vreugde, verdriet en soul. Dit resulteerde in de documentaire Hou Me Vast, die tijdens het 31e Nederlandse Film Festival in première zal gaan op zondag 25 september in de Stadsschouwburg van Utrecht. De documentaire toont het jaar waarin ze hun eerste internationale album Hold On Tight uitbrengen en dat feestelijk zouden bekronen met een optreden met Solomon Burke in Paradiso. Het loopt anders – de ochtend van zijn aankomst in Amsterdam overlijdt Solomon Burke op Schiphol. De Dijk is er kapot van: ze verliezen een vriend, maar ook valt een mogelijke internationale droom aan diggelen.

Maandag 31 oktober is de documentaire bij de NTR te zien om 20.20 uur op Nederland 2. Een klein voorproefje hiervan kunt u hier alvast bekijken:

Daarnaast zal op vrijdag 23 september het nieuwe studioalbum Scherp De Zeis uitkomen. Het album wordt voorafgegaan door de eerste single Ik Jou En Jij Mij. Luister hieronder naar dit sprankelende nummer, dat weer alle elementen bevat die een goede De Dijk- song zo kenmerkt:

Foto: Igor Kloosterhof, www.dedijk.nl

Written in Music Nieuwsbrief