New Gold Dreams (Post Punk & New Romantic 79-83)
Door op 24 december 2013

Album_title: New Gold Dreams
Genre: post punk, new wave, new romantic, electropop
Release_date: 11/01/2013
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3250722
New Gold Dreams
4.5
4.5

De jaren 1979-1983 vormden een bijzonder interessante periode in de popgeschiedenis. De energie van de punk waaierde uit in allerlei richtingen met doorgaans één gemeenschappelijke factor: experimenteerdrift. Virgin Records bevond zich met een aantal essentiële bands aan de frontlinie van deze vernieuwingsgolf. De box New Gold Dreams is de boeiende staalkaart van het label in die jaren na de punkexplosie.

De punk was in 1979 nog vertegenwoordigd via The Ruts, al had die band – net als The Clash – een brede horizon. Op deze box horen we de laatste singles van The Ruts met zanger Malcolm Owen, voordat hij in de zomer van 1980 aan een overdosis ten onder ging. The Professionals was de band van ex-Sex Pistols Steve Jones en Paul Cook. Hun punkmeezinger 1-2-3 verscheen in datzelfde jaar bij Virgin.

John Lydon bleek natuurlijk de meest invloedrijke ex-Pistol. Zijn Public Image Limited (PiL) was zo’n beetje de ultieme belichaming van de postpunk en de daarbij behorende koerswijzigingen en grensverleggingen. Death Disco (ook bekend als Swan Lake) is een donkere klassieker maar het ook op deze box opgenomen, beklemmende, Careering staat nog fier overeind. Bassist Jah Wobble nam de dub- en reggae-invloeden van PiL mee toen hij solo ging maar gaf er vervolgens een eigenwijze draai aan, zoals we kunnen horen op de zompige, bijna industriële dub van Dan MacArthur en het wat toegankelijkere maar nog steeds scherpe Betrayal.

Ondertussen bleef een van Virgins sterkste bands, Magazine, gewoon doorgaan met het uitbrengen van uitstekende albums en singles. Het pakkende en gevatte Song From Under The Floorboards uit 1980 krijgt terecht een pek op New Gold Dreams. Net als het intrigerende Permafrost, dat al in 1979 opzien baarde. In 1981 haalde Virgin de veelbelovende Simple Minds binnen en de Schotten beschaamden het vertrouwen niet. De band steeg tot grote hoogten in 1981 en 1982 en het is niet verwonderlijk dat de naam van deze box ontleend is aan hun meesterwerk New Gold Dream (81-82-83-84).

De opkomst van de synthesizerpop is op deze box natuurlijk ook vastgelegd. Voordat The Human League écht naam maakte, probeerde Virgin het nog met het iets minder synth-georiënteerde alter ego van de groep: The Men. Dit was geen onverdeeld succes en bovendien bleek al snel dat het grotere publiek inmiddels wel klaar was voor synthesizerpop. Vanaf 1981 ging het dan ook hard. The Human League brak definitief door met Love Action, nadat men eerder al wat naam had gemaakt met de B-film/sci-fi-pop van Empire State Human. Virgin scoorde ook met OMD: Electricity en Enola Gay waren succesvolle visitekaartjes van de nieuwe futuristische muziek die ineens overal opdook.

Ondertussen maakten twee ex-leden van The Human League, Martyn Ware and Ian Craig Marsh, naam als British Electric Foundation (B.E.F.). Het is leuk om hun versie van Ball Of Confusion (samen met Tina Turner) te horen op dit retrospectief. De soulvolle synthpop van Heaven 17, ook met Ware en Craig in de gelederen, trok echter meer aandacht. De albums Penthouse And Pavement en The Luxury Gap verkochten prima, vooral dankzij de singles (We Don’t Need This) Fascist Groove Thing en Temptation.

Met de derde cd van New Gold Dreams stappen we een nieuw tijdperk binnen, ook al horen we hier nog steeds een flink aantal bekende namen uit de postpunkjaren. De zwanenzang van Japan, Tin Drum, kwam uit in 1981 en natuurlijk komt het immer prachtige Ghosts voorbij. Frontman David Sylvian verschoof meer en meer richting mystiek, jazz en ambient. Het is mooi om zijn samenwerkingen met Riyuichi Sakamoto, Bamboo House en Forbidden Colours weer te horen. Ze voeren direct terug naar de zomers van 1982 en 1983.

De muziek en mode van de New Romantic-beweging was vanaf 1981 flink gemeengoed geworden in het nachtleven van vooral Londen en Birmingham. Ook de bands uit die scene begonnen aan naamsbekendheid te winnen. De eerste single van Culture Club, White Boy, paste nog helemaal in het straatje van geestverwanten Spandau Ballet. Met Do You Really Want To Hurt Me klonk de band rond Boy George beduidend origineler en had men ook een gigantische internationale hit te pakken. Het was het begin van een uiterst succesvolle periode. In 1982 en 1983 kon je niet om Culture Club – en vooral Boy George – heen. Aangezien The Human League ook steeds meer ging verkopen werd het in 1982 steeds duidelijker: voor Virgin waren de vette jaren aangebroken.

Toch koos het label niet alleen voor het geld. Terwijl Culture Club en The Human League de hitlijsten bestormden stak Virgin ook nog steeds tijd en geld in het dwarse punkfunkgezelschap Rip Rig And Panic (met Neneh Cherry in de gelederen). Ook was er ruimte voor de verzorgde pop van het nog onbekende China Crisis en kwamen er interessante solosingles uit van Howard Devoto (Magazine) en Mick Karn (Japan).

New Gold Dreams voert terug naar de creatieve explosie die plaatsvond tussen 1979 en 1983. De box loopt uiteen van beklemmende, duistere postpunkexperimenten tot opzwepende en modebewuste hitparadepop en laat je drie cd’s lang niet los. Van de nadagen van de punk tot het begin van het cliptijdperk; New Gold Dreams is een bijzonder opwindend tijdsdocument.

Tracklisting New Gold Dreams:

CD 1:

 1. Public Image Limited – Death Disco 12” Version
 2. Magazine – Permafrost
 3. Fingerprintz – Dancing With Myself
 4. Essential Logic – Wake Up
 5. The Men – I Don’t Depend On You
 6. Jah Wobble – Dan McArthur (Disco Dummy)
 7. OMD – Electricity
 8. The Human League – Empire State Human
 9. Public Image Limited – Careering
 10. The Flying Lizards – TV
 11. Magazine – A Song From Under The Floorboards
 12. Another Pretty Face- Whatever Happened To The West?
 13. Martha And The Muffins – Echo Beach

CD 2:

 1. The Ruts – Staring At The Rudeboys
 2. Jah Wobble – Betrayal
 3. The Ruts – West One (Shine On Me)
 4. The Professionals – 1-2-3
 5. Fingerprintz – Houdini Love
 6. OMD – Enola Gay
 7. Japan – Gentlemen Take Polaroids
 8. Public Image Limited – Flowers Of Romance
 9. Heaven 17 – (We Don’t Need This) Fascist Groove Thing
 10. British Electric Foundation – The Decline Of The West
 11. Simple Minds – The American
 12. The Human League – Love Action (I Believe In Love)
 13. Rip Rig And Panic – Go, Go, Go! (This Is It)

CD 3:

 1. Simple Minds – Love Song
 2. Japan – Ghosts
 3. Culture Club – White Boy
 4. Tina Turner/British Electric Foundation – Ball Of Confusion
 5. Rip Rig And Panic – You’re My Kind Of Climate
 6. Mick Karn – Sensitive
 7. David Sylvian/Ryuichi Sakamoto – Bamboo Houses
 8. Culture Club – Do You Really Want To Hurt Me
 9. China Crisis – Christian
 10. Heaven 17 – Temptation
 11. Howard Devoto – Rainy Season
 12. David Sylvian/Ryuichi Sakamoto – Forbidden Colours
 13. The Flying Pickets – Only You
 14. China Crisis – Wishful Thinking

Written in Music Nieuwsbrief