Nenehs terugkeer met The Cherrything
Door op 23 mei 2012

Neneh Cherry is Neneh Cherry blijft Neneh Cherry duikt weer op het toneel op met het ding, een ruig trio, The Thing, met haar landgenoot, de Zweedse (bariton)saxofonist Mats Gustafsson en het Noorse tandem van bassist Ingebrigt Håker Flaten en drummer Paal Nilssen-Love (een graag geziene sparring-partner van The Ex Guitars), alle drie door de wol geverfde freejazz geweldenaars, berserkers die van wanten weten. Twee grootheden die elkaar troffen, treffen. Op common and new ground.

neneh-cherryNeneh Cherry is Neneh Cherry blijft Neneh Cherry duikt weer op het toneel op met het ding, bevattend acht songs: twee originelen en hun versies van Dream Baby Dream van het proto-punk duo Suicide (Alan Vega/ Martin Rey), Accordeon van hip hop flowy maskerman MF Doom, Dirt van The Stooges en To Tough To Die van Tricky-hoofdstem Martina Topley-Bird. Dat Ornette Coleman en Don Cherry in het spel komen, is meer dan natuurlijk. Beiden openden ze nieuwe terreinen waarop ook The Cherrything manoeuvreert, beiden speelden ze samen, beiden speelden ze met geestverwanten als Thurston Moore, Lee Ranaldo, Ian Dury, Lou Reed. En beiden belandden ze in de roerige jaren 60 in Stockholm. De één, Cherry, bleef voor en met Moki (Monica Karlsson), Nenehs moeder, die toen al twee dochters van de Afrikaanse percussionist Amahdu Jah had, Neneh en Titiyo. Voortaan trokken ze met Don en hun jongste halfbroer Eagle-Eye rond. De rest van de geschiedenis, Rip, Rig and Panic, Buffalo Stance, Manchild en 7 Seconds is welbekend (of overal te lezen). Sindsdien zijn veel winters voorbijgetrokken, zijn de acteurs gerijpte eindveertigers.

Kortom in The Cherrything, in het noorden, lopen oude en nieuwe lijnen samen (alhoewel het in London begon). 18 juni komt het album uit, op het kleine Noorse label Smalltownsupersound – veelzeggende naam. Daarna in WiM meer over muziek en musici. Een tipje van de sluier vast gelicht: een video van Dream Baby Dream (ja, Springsteen deed deze ook) en een video van Accordion. Maar gelukkig, dit is een real live-band met ongepolijste muziek, een ruig geluid, (mee)slepend, bezwerend, zwiepend, gruizig met een stem die nog steeds uitdagend tussen moeder-godin en amazone, tussen glinsterende zomer en scherpe winter changeert. Gelegenheid dus het ding hier live te zien.

Tourdata

 • Jun 30 Ljubjana Jazz Festival Ljubljana, Slovenia
 • Jul 01 Porgy & Bess Bezirk Innere Stadt, Austria
 • Jul 02 Lucerna Music bar Prague, Czech Republic
 • Jul 05 Traena Festival Træna, Norway
 • Jul 10 Copenhagen Jazz Festival Copenhagen, Denmark
 • Jul 15 Village Underground London, United Kingdom
 • Jul 16 Melkweg Amsterdam, Netherlands
 • Jul 18 Radialsystem Berlin, Germany
 • Jul 20 Teatret Vårt Molde, Norway
 • Jul 23 San Sebastian Jazz Festival Donostia San Sebastian, Spain

Tracklisting The Cherry Thing

 1. Cashback (Neneh Cherry)
 2. Dream Baby Dream (Suicide)
 3. Too Tough To Die (Martina Topley-Bird)
 4. Sudden Movement (Mats Gustaffson)
 5. Accordion (MF Doom)
 6. Golden Heart (Don Cherry)
 7. Dirt (The Stooges)
 8. What Reason Could I Give (Ornette Coleman)