Neal Morse – Life & Times
Door op 12 april 2018

Artiest: Neal Morse
Album_title: Life & Times
Genre: Singer-songwriter
Release_date: 02/16/2018
Label: Metal Blade Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3766408
Life & Times Neal Morse
3
3

We kennen Neal Morse natuurlijk als frontman van de progressieve rockbands Transatlantic en Spock’s Beard. Ook onder eigen naam maakt Morse al geruime tijd albums. Op zijn nieuwste soloalbum Life & Times gooit Morse het over een andere boeg en horen we eenvoudige popliedjes zonder het instrumentale geweld dat zijn werk bij bovengenoemde formaties zo kenmerkt.

Het typische singer-songwriter materiaal is minder zwaarmoedig dan op voorgaande soloplaten, al weet Morse tekstueel wel indruk te maken op He Died At Home, een nummer over een overleden soldaat dat zeker in de VS heel herkenbaar zal zijn met al die GI’s die sneuvelen in Afghanistan Irak en Syrië. Muzikaal is het allemaal nogal wat braafjes, de spanningsboog in veel nummers ontbreekt. Livin’ Lightly trapt het album op de juiste manier af, maar al na een paar liedjes slaat de verveling toe. De stem van Morse is namelijk te vlak om op een typisch liedjesalbum te blijven boeien. Neem de zwijmelballade JoAnne en denk eens in wat iemand als Rob Thomas (Matchbox 20) of Rick Springfield met dat materiaal zou kunnen doen.

Morse is nogal stevig “in den Here” en op eerdere albums riep dat wel eens irritatie op, maar daar is op dit album geen sprake van. Zonder dat religieuze gedweep kunnen veel individueel veel nummers best overtuigen, maar als je ze achter elkaar luistert is het allemaal net wat te zoetsappig. Een suf nummer als Wave On The Ocean doet het wellicht goed op de EO jongerendag, maar zal bij de doorgewinterde luisteraar toch geen warme gevoelens oproepen.  Als op Old Alabama gastzangeres Julie Harrison te horen is, mogen we met recht spreken van een vocale verademing. Nu is breed bekend dat Morse aanbeden wordt door zijn schare fans die hem de hemel inprijzen om zijn compositorische talent en vakmanschap. Een blik op zijn muzikale verleden maakt duidelijk waarom, maar ik vrees dat dit album slechts een voetnoot in zijn rijke discografie zal blijken te zijn.

Life & Times is een album voor een regenachtige zondagmorgen waarop je mijmert over wat je die dag had kunnen doen. Tijdens een nummer als You+Me+Everything (met strijkers) zie je de regendruppels al tegen het raam slaan. Liefhebbers van simpele, goed uitgevoerde, toegankelijke popmuziek hebben er een lekkere plaat bij. Zij die muzikaal uitgedaagd willen worden, kunnen deze plaat overslaan.

Tracklisting Life & Times:

 1. Livin’ Lightly
 2. Good Love Is on the Way
 3. JoAnna
 4. Selfie in the Square
 5. He Died at Home
 6. She’s Changed Her Mind
 7. Wave on the Ocean
 8. You + Me + Everything
 9. Manchester by the Sea
 10. Lay Low
 11. Old Alabama
 12. If I Only Had a Day