×

Nieuws

26 december 2016

Muziekrampjaar 2016 met overlijden George Michael compleet

Geschreven door: Dick Hovenga

Na David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Sharon Jones en zo veel te veel anderen is een ander muziek icoon vannacht overleden. George Michael werd maar 53 jaar oud.

2016 mag een absoluut rampjaar binnen de muziek genoemd worden. Een absolute kaalslag vond plaats met de overlijdens van vele grote sterren waarvan er velen nog veel te jong waren. Met het plotse overlijden van George Michael, een van de grootste Britse sterren uit de popgeschiedenis met meer dan 100 miljoen verkochte albums op zijn naam, lijkt het einde helaas nog niet nabij.

George Michael (Georgios Kyriacos Panayiotou) werd op jonge leeftijd wereldberoemd met Wham!, het duo wat hij vormde met jeugdvriend Andrew Ridgeley. Met songs als Young Guns, Club Tropicana, Wake Me Up Before You GoGo en natuurlijk Last Christmas veroverden ze de wereld. Met hun eerste album Fantastic (1983) werd een dikke hit gescoord. Hun tweede album Make It Big (1984) bleek de grootse wereldwijde doorbraak. Op dat album stond ook Careless Whisper, de single die Michael op eigen naam in de zomer van 1984 uitbracht. Vooruitsnellend op een breuk in de band. De ontzettend succesvolle verzamelaar Final markeerde uiteindelijk het einde van de band.

Wham! - FantasticWham! - Make It BigWham! - Final

Solo ging Michael op volle kracht vooruit. Met A Different Corner (ook al op The Final aanwezig) scoorde hij zijn tweede grote solohit. Het in duet met soullegende Aretha Franklink opgenomen I Knew You Were Waiting (dat op de eerste plek in de Amerikaanse hitlijsten terecht kwam) bewees zijn starpower. Zijn eerste soloalbum Faith (1987) overtrof vervolgens alle verwachtingen. Met gigantische wereldhits als het titelnummer, I Want Your Sex, Father Figure, Monkey en Kissing A Fool veroverde Michael de wereld nu op eigen kracht. Tekstueel gerijpt beschreef hij over zaken die in die jaren voor andere popartiesten ver weg lagen. Verpakt in immer aanstekelijke of fraaie melodieën verhaalde hij over problemen met drugs, vrije seks en monogamie.

George Michael & Aretha Franklin

Overweldigend door het enorme succes besloot Michael voor zijn volgende album zijn eigen verschijning in de schaduw te zetten en zijn songschrijverstalent in het licht. De titel Listen Without Prejudice vol.1 (1990) sprak wat dat aangaat boekdelen. Het eerste opvallende resultaat was de clip voor Prayting For Time, met alleen de tekst van het album (de basis van de lyric video?). George Michael - Listen Without PrejudiceHet grote succes van het album bleek daarna niet de tweede single Waiting For That Day (met die slimme Stones’ You Can’t Always Get What You Want en James Brown’ Funky Drummer verwijzing) maar Freedom! 90. Volledig opgegroeid in het fameuze MTV tijdperk werd de door David Fincher (!!) geregisseerde clip van dat nummer met supermodellen Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz en Cindy Crawford, die de song lip-syncen, de grote trekker van wederom miljoenenverkopen.

Het was rond deze tijd ook dat Michael problemen kreeg met platenmaatschappij Sony omdat hij vond dat ze er niet genoeg aan gedaan hadden om het album goed in de markt te zetten. Hij was er tevens achter gekomen dat het contract dat hij op 18 jarige leeftijd had getekend financieel nogal slecht in elkaar zat (to put it nicely…).Hij zocht de confrontatie met Sony en kocht uiteindelijk zijn contract af. Een volledig opgenomen Listen With Prejudice vol.2 zag daardoor nooit het licht. Hij gaf vervolgens 3 songs aan het project Red, Hot and Dance, het muziek liefdadigheidsdoel voor het bekend maken van de problemen rondom aids en net verzamelen van geld om middelen te vinden deze ziekte op te lossen. Hij scoorde bijna terloops ook nog een dikke no.1 hit met het samen met Elton John opgenomen Don’t Let The Sun Go Down On Me.

Het is rond deze periode ook dat Michael zijn grote Braziliaanse liefde Anselmo Feleppo leert kennen. Eerst nog geheim gehouden (de bekende muziekbizz’ homogeheimhouding’ van die tijd) maar door een noodlottige dood (Feleppo bleek HIV besmet en overleed aan een door de ziekte beïnvloede hersenbloeding) veel later toch naar buiten gebracht. In een prachtige BBC- documentaire blijkt dat Michael maar korte tijd nadat bij Feleppo geconstateerd was dat hij positief was, het Freddie Mercury tribute concert in Wembley Stadion plaatsvond. Zoals nu bekend werd Michael daar door de Queen fans omarmd. Vooral door zijn indrukwekkend gezongen versie van Somebody To Love. In de documentaire maakt Michael duidelijk dat hij deze zong voor frontaal voor het podium aanwezige Feleppo.

De problemen met Sony en de ziekte en het uiteindelijke overlijden van Feleppo brachten Michael daarna in een mentale crises die hem ook anderhalf jaar uit de studio hielden. Een dik jaar na de dood van Feleppo trad in 1994 Michael onverwachts op, op het MTV European Music Awards, en speelde daar een nieuwe song: Jesus To A Child. Gebackt door een groot orkest bleek de song een prachtige ode aan zijn overleden liefde. Het was een hartverscheurend tegelijk legendarisch optreden. Jesus To A Child een van de mooiste songs die Michael ooit gemaakt had. George Michael - OlderHet album Older, dat bijna en jaar na dat optreden op zijn nieuwe label Virgin verscheen, zette de fraai melancholieke lijn voort in en album dat tot zijn beste gerekend kan worden. Een muzikaal uitdagend album dat zowel in die zo heerlijke van Michael bekende danceable hits als Fast Love maar ook in een o zo fraaie ballad als Jesus To A Child en ook een popsong als Spinning The Wheel sterke uitschieters kende. Het album bracht Michael, vooral in Europa weer in volle muzikale wasdom terug. En al helemaal toen vlak na dit album de verzamelaar Ladies and Gentemen: The Best of George Michael uitkwam. Met dikke hits als het door Stevie Wonder geschreven en met Mary J. Blige uitgevoerde As werd het album wederom een wareiljoenenverkoper. De echt grote klapper van het album bleek echter de single Outside, zijn opvallende, super aanstekelijke dancetrack die verhaalt over zijn dubieuze arrestatie op een openbaar toilet in Los Angeles. De fantastische video bleek gelijk een ware klassieker. De clip wordt de officiële coming-out van Michael genoemd maar zijn echte fans wisten al langer beter.

George Michael - Songs From The Last CenturyHet opvallende Songs From The Last Century, een album opgenomen met de legendarische Phil Ramone, volgde dat succes op. Het was een album met versies van zijn favoriete songs. Het van dat album afkomstige Roxanne, inderdaad de vermaarde Police klassieker, werd een grote hit. Opvolger Patience (2004) bleek een net wat minder album maar leverde met Freeek, Shoot The Dog (een frontale aanklacht tegen het politieke beleid van Tony Blair en George Bush) en vooral Amazing wel weer dikke hits op. Het album was in thuisland Engeland zelfs een van de best verkopende eerste weeks albums ooit. Het album was trouwens ook zijn terugkeer bij Sony, waarmee na lang overleggen een nieuwe deal had gesloten. In navolging van het album ging Michael weer volop concerteren ook. De tweede soloverzamelaar Twenty-Five (als verwijzing naar zijn jaren in de muziekbizz) verscheen als aansluiting.

George Michael - PatienceDe laatste jaren van zijn leven waren vooral gevuld met concerten. Hij speelde over de hele wereld. Van Australië tot Azië en Amerika. Ook zijn aanwezigheid op de bruiloft van Prince William en Kate Middleton hoorde tot een opvallend hoogtepunt. Muzikaal waren de jaren onopvallender. Zijn uitvoering van New Order’s True Faith met een door de auto-tune gehaalde Michael was nou niet bepaald zijn hoogtepunt. De concerten, vooral gelardeerd met de vele songs van Songs From The Last Century en Patience, waren daarnaast steeds een groot succes. Michael bleek nog steeds geweldig bij stem en had zijn plezier om het publiek daarmee te vermaken optimaal hervonden. Privé had Michael het wat zwaarder. Zijn jarenlange relatie met Kenny Goss eindigde in 2009 en ondanks het feit dat hij wel relaties had leefde hij  vooral in de omgeving van zijn familie.

Michael laat een rijkdom aan muziek achter. In de beginjaren met Wham! niet serieus genomen door het leeuwendeel van het wereldwijde journaille veranderde dat al snel met zijn solowerk. Na het verschijnen van Listen Without Prejudice vol.1 was scepticisme zelfs geheel verdwenen. Met het overlijden lijkt, na het eerdere overlijden van Michael Jackson en het dit jaar overlijden van Prince, en nu ook George Michael een diep gat gesneden in de muziek van de jaren tachtig. Eigenlijk is alleen Madonna, nog zo’n fenomeen uit die jaren, nog over. Een trieste gewaarwording.

Dat Michael weer bezig was met nieuwe dingen vertelt zijn website vanochtend nog. Wat daarvan af is en nog tot ons gaat komen lijkt nu nog onduidelijk:

George Michael is busy putting the finishing touches to his special documentary film ‘Freedom’. He has discovered some incredible, unseen archive footage and is shooting additional interviews for the project so the film will now air in March 2017.

It promises to be a real treat for fans! To coincide with the film’s broadcast, George and Sony Music have decided to move the reissue of the Listen Without Prejudice album to the same time.