Muziek en film ontmoeten elkaar op PLAY
Door op 08 november 2011

Parallel aan (en in samenwerking met) het IDFA organiseert De Melkweg van 18 t/m 20 november aanstaande het PLAY festival, een evenement waar bewegend beeld en muziek samen worden gebracht.

Muziek en film, het is een combinatie die vaker niet dan wel goed uitpakt. Maar als het goed uitpakt, dan levert het steevast kleine meesterwerken op die een openhartige kijk in de ziel van de betreffende muzikanten geeft. PLAY legt de nadruk op laatstgenoemde categorie en koppelt muziekfilms (waar onder vallen: speelfilms, documentaires, concertregistraties, korte films en muziekvideo’s) aan live-optredens, talkshows en Q&A’s. De film over Happy Camper beleeft er zijn wereldpremière, waarin een portret van het project wordt geschetst, aangevuld met de animaties die ook de videoclips van het project rond Job Roggeveen sierden. Het winnen van de Edison is tevens het ‘happy end’ van de documentaire die het afgelopen jaar gemaakt is door de Rotterdamse filmmakers van Turbo Turbo, die Roggeveen volgden vanaf het allereerste Happy Camper-optreden tot en met de Edison-uitreiking. Een aantal leden uit het Happy Camper project verzorgt na de filmvertoning een kort optreden.

Een andere wereldpremière is voor de film Terug Naar Neerkant, een documentaire over CCC Inc., een voorloper van Doe Maar, die in 1970 neerstreek in het katholieke Brabantse Peeldorp Neerkant om daar in communevorm in een boerderij te gaan wonen, tot ongeloof van de dorpsbewoners. Andere films op het programma zijn onder meer The Ballad Of Lucky Fonz III (gevolgd door een optreden), Bob And The Monster (een documentaire over de bijna ondergang en wederopstanding vn Thelonious Monster-frontman Bob Forrest – die tevens op zal treden op PLAY), Cure For Pain (een film over de in 1999 overleden Mark Sandman van Morphine, wiens overgebleven bandmaatjes een eerbetoon zullen geven in De Melkweg) en Copyright Criminals (over sampling en het verschil tussen ‘geleend’ en ‘gestolen’).

Fotograaf en filmmaker Anton Corbijn heeft voor PLAY zijn favoriete drie muziekfilms geselecteerd (The Harder They Come, Dig! en The Last Waltz) en op zaterdag staat onder andere ook A Night With Bram van Splunteren op het programma, waarin Van Splunteren een aantal van zijn muziekdocumentaires (onder meer Red Hot Chili Peppers en Urban Dance Squad) aankondigt en toelicht. Het is slechts een greep uit het uitgebreide programma, waarvan ene groot deel overigens ook elders in Amsterdam te zien zal zijn tijdens het IDFA. Maar dan zonder de koppeling met livemuziek en toelichting van de betrokkenen. Voor een volledig overzicht, ga naar www.playfestival.nl

Written in Music Nieuwsbrief