Motorama – Calendar
Door op 24 januari 2013

Band: Motorama
Album_title: Calendar
Genre: pop, indie, post punk
Release_date: 11/05/2013
Label: Talitres Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3144008
Calendar Motorama
3.5
3.5

Tegen het einde van 2012 kwam Calendar, het tweede album van het Russische Motorama tot ons. Voor deze opvolger van het debuut Alps (2010) schakelde de band Talitres Records in, het label dat de vorig jaar doorgebroken, Estlandse, Ewert and the Two Dragons in de stal heeft.

Op Calendar trekken imponerende landschappen aan het geestesoog voorbij. De zwaar door postpunk beïnvloede muziek kent een pittige drive maar is vooral door het warme geluid en de troostende, uitgebalanceerde zang van Vladislav Parshin ook rustgevend. Het jachtige, dartele To The South wordt door Parshin op prachtige wijze in het geheugen genageld. Alsof Stuart Staples van Tindersticks een oude Factory- of Postcard-release bewerkt. Het hierop volgende Rose In The Vase is fraaie, melodieuze en vooral stemmige pop: “I spend my days sitting / In front of the fireplace… You spend your days dying / Like a rose in the vase”.

Calendar is een homogeen album. Hier en daar ligt de eenvormigheid op de loer, maar veel afbreuk aan dit werkstuk doet dit niet niet. Het warme, troostrijke geluid, de vage referenties aan bands als Interpol, The Drums en de meer poppy Britse postpunk trekken dit album met gemak naar de goede kant van de streep.

Aan het einde van de plaat weet Motorama nog een paar keer goed in het hart te treffen: de warme toetsengloed en Parshins pakkende voordracht maken Two Stones een van de hoogtepunten. Met het wat ruwere Scars houdt de band de spanning vast en in het afsluitende During The Years gaan akoestische gitaar en keyboards een mooi verbond aan. Memorabele, noordelijke muziek, gebracht door een band die overigens uit het zuiden van Rusland komt, uit Rostov aan de rivier de Don, om precies te zijn. Motorama stond al een keer in Paradiso in 2011 en zal met deze release onder de arm in heel Europa welkom zijn.

Tracklisting Calendar:

  1. Image
  2. White Light
  3. To The South
  4. Rose In The Vase
  5. In Your arms
  6. Young River
  7. Sometimes
  8. Two Stones
  9. Scars
  10. During The Years