Mike Oldfield komt met Hergest Ridge en Ommadawn in Deluxe Editions
Door op 16 augustus 2010

Artiest: Mike Oldfield
Genre: Pop
Label: Virgin

Vanwege het overweldigende succes van debuutalbum Tubular Bells en de ongekende belangstelling voor alles wat met hem te maken had keerde multi-instrumentalist Mike Oldfield naar het platteland waar hij werkte aan nieuwe muziek. De wederom zeer succesvolle albums Hergest Ridge en Ommadawn waren het gevolg. Beide album zijn nu opnieuw verschenen, in 2CD/DVD versies met dikke boekwerkjes.

Hergest Ridge

De plek waar hij ging wonen, Hergest Ridge, dichtbij een heuvel op de grens van Herefordshire en Wales, bleek ideaal om opnieuw een nieuwe compositie in twee delen te componeren. Net als hij had gedaan bij Tubular Bells. Met dezelfde vastberadenheid en enorme variëteiten aan instrumenten werd ook Hergest Ridge een geweldig succes. Rijker van textuur als zijn debuut was onmogelijk maar de lading in de songs is wel degelijk voelbaar en het Hergest Ridge thema is uitermate boeiend.

De genialiteit van Oldfield in het beheersen van meer dan 20 instrumenten brengt ook op dit album verrassend veel kleur aan de composities. Toen de eerste versie van het album op CD uitkwam, was daarop de latere hit In Dulce Jubilo al te horen. De single van dat nummer kwam pas uit toen ook Oldfields derde album Ommadawn verschenen was. Overigens, de albumhoes laat een bovenaanzicht van het gebied van Hergest Ridge zien.

Ommadawn

Het derde album van Oldfield was opnieuw een compositie in twee delen. Beïnvloed door Keltische muziek begon Oldfield aan de composities. Met uillean pipes als belangrijkste Keltische instrument wist hij de composities een geheel ander Oldfield geluid te geven. De bekende Ierse muzikant Clodagh Simonds en ook Paddy Moloney van The Chieftains werd gevraagd op het album mee te spelen. Samen met de aanwezige Afrikaanse drummers Jabula wordt Ommadawn daardoor wel het eerste echte wereldmuziekalbum genoemd.

In de aloude vinyl versie gold Ommadawn Part.1 als kant 1 en Ommdawn Part.2 als kant 2. Met als extra op kant 2 de gezongen track On Horseback over de ponyritten die Oldfield en zijn vrienden maakten in de omgeving van Oldfields landgoed in Hergest Ridge. Het album is het enige die in Oldfields huis in Hergest Ridge werd opgenomen. De single die vlak na het verschijnen van het album uitkwam was In Dulci Jubilo. Het werd een wereldwijde kersthit.

Tracklisting Hergest Ridge (Deluxe Edition):

Disc1

 1. Hergest Ridge (Part One) 2010 Stereo Mix by Mike Oldfield
 2. Hergest Ridge (Part Two) 2010 Stereo Mix by Mike Oldfield
 3. In Dulci Jubilo (For Maureen)
 4. Spanish Tune

Disc2

 1. Hergest Ridge (Part One) 1974 Stereo Mix
 2. Hergest Ridge (Part Two) 1974 Stereo Mix
 3. Hergest Ridge (1974 Demo Part One)
 4. Hergest Ridge (1974 Demo Part Two)

DVD

 1. Hergest Ridge (Part One) 2010 5.1 Stereo Mix by Mike Oldfield
 2. Hergest Ridge (Part Two) 2010 5.1 Stereo Mix by Mike Oldfield

Tracklisting Ommadawn (Deluxe Edition):

Disc1

 1. Ommadawn (Part One) 2010 Stereo Mix by Mike Oldfield
 2. Ommadawn (Part Two) / On Horseback 2010 Stereo Mix by Mike Oldfield
 3. In Dulci Jubilo
 4. First Excursion
 5. Argiers
 6. Portsmouth

Disc2

 1. Ommadawn Part One 1975 Stereo Mix
 2. Ommadawn (Part Two) / On Horseback 1975 Stereo Mix
 3. Ommadawn (Lost Version) 1975 Demo

DVD

 1. Ommadawn (Part One) 2010 5.1 Surround Mix by Mike Oldfield
 2. Ommadawn (Part Two) / On Horseback 2010 5.1 Surround Mix by Mike Oldfield
 3. In Dulci Jubilo
 4. Portsmouth