Maria Mena – Weapon In Mind
Door op 26 september 2013

Artiest: Maria Mena
Album_title: Weapon In Mind
Genre: Pop
Label: Sony
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3234631
Weapon In Mind Maria Mena
3
3

Het vorige album van Maria Mena, Viktoria, was voor Mena bedoeld om haar levensverhaal te vertellen. Na het luisteren van dat album had je het gevoel dat je haar beter kende. De Noorse zangeres liet op het album doorschemeren dat ze op dat moment niet heel goed in haar vel zat. Dat is op haar nieuwste album Weapon In Mind wel anders.

Haar zesde album is een stuk vrolijker en er zit behoorlijk meer pit in. Dat heeft ook te maken met het feit dat er een ander team achter zit. Bij Viktoria werkte ze vooral samen met Martin Sjølie, die is op dit album ook aanwezig maar naast Sjølie produceren ook Thomas Eriksen en danceproducer Mats Lie Skåre. Het is duidelijk dat de twee laatst genoemde aanwezig waren want er wordt behoorlijk geëxperimenteerd met een nieuwe sound.

Waar ze op haar vorige albums vooral gebruik maakte van haar stem en een piano durft ze nu uit te pakken. Dat levert soms goede liedjes op, maar mislukt ook een paar keer op een pijnlijke wijze. Twee voorbeelden waarbij het experimenteren mislukt zijn Interesting en All The Love. Beide nummers hebben een beetje dezelfde opbouw. Ze beginnen zoals bijna al haar liedjes, zang en piano. Dan komen er bij het refrein ineens computergeluiden bij. Dit voelt erg misplaatst. De liedjes zijn op zichzelf al sterk genoeg. Die redden het ook wel zonder die rare geluiden. Tijdens het luisteren naar Interesting lijkt het zelfs alsof er een deurbel gaat.

Gelukkig lukt het bij sommige liedjes wel om de vernieuwing op een goede manier te laten klinken. Zoals in You’re All Telling Stories omdat het hele nummer is opgebouwd als een dancetrack. De vernieuwing komt niet vanuit het niks, je weet dat ze er naar toe werkt. Wanneer je bang bent dat er van de oude Maria Mena niks meer over is dan hoef je niet bang te zijn. Martin Sjølie heeft zich nog wel met een paar nummer bemoeid en dat voel je direct. Zeker bij de prachtige afsluiter van het album The End.

De nummers zijn dus niet allemaal even sterk, maar Mena heeft een fantastische stem en dat hoor je in ieder nummer. Haar stem weet je echt te raken. Bij de iets ingetogenere nummers heeft ze iets mysterieus over zich en wanneer ze uitpakt voel je dat ze het meent. Met haar stem houdt ze de plaat overeind.

Al met al is het een plaat met ups en downs geworden. Niet zo sterk als Viktoria maar ook geen materiaal om de tafel recht te laten staan.

Tracklisting Weapon In Mind:

 1. Interesting
 2. Fuck You
 3. All The Love
 4. I Always Liked That
 5. Madness
 6. I Love You Too
 7. You Make Me Feel Good
 8. Caught Off Guard, Floored By Love
 9. You’re All Telling Stories
 10. Lover Let Me In
 11. I’m Only Human
 12. You Hurt The Ones You Love (I don’t believe that)
 13. The End