Marco Santos – Ode Portrait
Door op 19 februari 2014

Artiest: Marco Sabtos
Album_title: Ode Portrait
Genre: Jazz, World
Release_date: 02/19/2014
Label: Sintoma Records
Rating: Vier sterren (4)
Ode Portrait Marco Sabtos
4
4

De Portugese drummer/componist Marco Santos heeft met het uit zeven instrumentale tracks bestaande debuut meteen zijn visitekaartje afgegeven.

Santos studeerde in Lissabon, Den Haag en Rotterdam en woont al een tijdje in Nederland. Met landgenoot Rui Silva (gitaar) en de Nederlandse musici Laurens Hoppe (piano), Boris Oud (bas) nam hij dit dynamische en zeer melodieuze jazzalbum op.

De nummers worden lang uitgesponnen, de langste Silent Mirror zelfs meer dan 10 minuten. Compacter had van mij wel gemogen maar toch gebeurt er heel veel op dit album dat kleurrijk en klankrijk tegelijk is. De muziek komt helemaal van binnenuit. Moody om het maar zo te noemen, jazz die je meeneemt op een innerlijke reis. Improviserend op emoties met een poëtische visie op een wereld waarin muziek de missie heeft mensen te verenigen. Of dat haalbaar is met deze muziek- en met muziek überhaupt is natuurlijk de vraag. Het klinkt hoogdravend, maar dat is Ode Portrait als album zeker niet.

Santos’ spel op de drums is vaak subtiel, het gebruik van de bekkens is heel inventief.  Die subtiliteit is mooi, het pianospel is dragend, maakt de muziek kleurrijk, sferischr. Hier hoor je invloeden uit de klassieke muziek die rustig over de jazzbodem worden uitgestrooid! Er zijn mooie accenten van de bas. Gitaar en piano vullen elkaar naadloos aan. Het is ook stemmingsmuziek, filmisch af en toe zoals in het begin van Relapse. Na een rustig ingetogen begin volgt een geanimeerde swing. Een van de beste composities vind ik Reset, met zeer ingenieus slagwerk van Santos maar ook de andere musici schitteren hier! In het slotstuk Both of Me worden rustige en heftige passages afgewisseld, hier is Silva’s gitaarspel af en toe geniaal!

Al met al is dit een sterk debuut van Marcos Santos en ben ik benieuwd naar wat hij in de toekomst zal brengen.

Tracklisting ode Portrait:

  1. Mood Message
  2. Still to come
  3. Ode Portrait
  4. Silent Mirror
  5. Relapse
  6. Reset
  7. Both of Me

‘Ode Portrait’ is ook verkrijgbaar via iTunes via de volgende link: