Maïa Vidal – God Is My Bike
Door op 24 januari 2012

Artiest: Maïa Vidal
Album_title: God Is My Bike
Genre: pop, Alternative/Pop
Release_date: 10/28/2011
Label: Crammed
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3024875
God Is My Bike Maïa Vidal
3.5
3.5

Het hoesje is mierzoet en nodigt niet direct uit tot luisteren. Echter, God Is My Bike blijkt te zijn uitgebracht door het Belgische label Crammed Discs. Was dat niet het label van artistieke, interessante new wave-acts als Tuxedomoon en Minimal Compact? Toch maar even luisteren.

Het album werd alweer in de herfst van 2011 uitgebracht maar lijkt pas dit jaar op grotere schaal te worden ontdekt.  Zoals het artwork al deed vermoeden brengt Maïa Vidal intieme, veelal kleine muziek. De songs roepen soms beelden op van speeldozen, kinderkamers en vooroorlogse kermissen. Er is echter meer aan de hand: als we de teksten tot ons nemen, horen we een vrouw die soms worstelt met haar leven als ‘volwassene’ en met twijfels te kampen heeft. Titels als The Waltz Of The Tick Tock Of Time en The Alphabet Of My Phobias spreken boekdelen.

God Is My Bike ontleent een deel van zijn charme aan de internationale achtergrond van Vidal. Ze is dan wel Amerikaans, haar wortels liggen in Frankrijk en Japan. Bovendien studeerde ze in Montréal en verblijft ze regelmatig in Parijs. Haar songs zijn vooral Engelstalig maar er komen ook Franse en Spaanse teksten voorbij.

Maïa Vidal maakt indruk met de titeltrack God Is My Bike waarin speelgoedinstrumenten en viool voor een aparte sfeer zorgen. De accordeonwalsjes Jaula Dorada en I’ll Sail All Night geven kleur aan het album. Vidal zet haar stem op verschillende wijzen in en de trompet is een smaakvol detail. Soms klinkt Vidal wat poppier zoals op Follow Me of Le Tango De La Femme Abandonnée. Het zijn hier toch weer de kleinigheden, zoals minuscule handclaps of een jazzy gitaar, die deze songs een speciaal tintje geven.

Hoewel Maïa Vidal gaandeweg het album wat minder geïnspireerd overkomt, weet ze al met al toch te overtuigen met dit bijzondere en gedetailleerde werkstuk, een rustgevend album dat doet onthaasten. Een plaat die onschuldig klinkt maar door een aantal eerlijke songteksten aan diepgang wint.

Tracklisting God Is My Bike:

 1. The Waltz of the Tick Tock of Time
 2. The Alphabet of My Phobias
 3. God is My Bike
 4. La Jaula Dorada
 5. Follow Me
 6. Le Tango De La Femme Abandonnée
 7. Love Song
 8. Poetry
 9. I’ll Sail All Night
 10. It’s Quite Alright
 11. Je Suis Tranquille
 12. The Waltz